Mike Hammers skapare är död

Den hårdkokte Mike Hammers pappa är död. Mickey Spillane vars hjälte var den tuffe, närmast sadistiske privatdeckaren Mike Hammer har avlidit i USA - sörjd, men kanske inte av några litteraturkritiker.

Mickey Spillanes deckare är väl själva sinnebilden för kiosklitteratur. Litet format, sladdrig konsistens, lätt vulgärt omslag ofta med en sexig kvinna på och sedan en talanglöst presenterad intrig med mycket våld och en dos sadism.

Så kom Mike Hammer till världen 1947 i boken ”Hämnden är min”, enligt uppgift skriven på nio dagar. Det kom att bli ytterligare 12 böcker om den hårdkokte deckaren.

Kritikerna dömde fullständigt ut Spillane, i den mån de befattade sig med honom. Spillane själv befattade sig i varje fall inte med kritikerna. Han sökte ingen konstnärlig bekräftelse - tanken är förstås löjeväckande - utan Mickey Spillane, som egentligen hette Frank Morrisson Spillane, skrev bara för pengarna. Det måste ha blivit ganska mycket eftersom hans böcker såldes i mer än 140 miljoner exemplar. Förmodligen skrattade Spillane hela vägen till banken åt de dumma kritikerna. Typiskt nog kallade han sina läsare inte för ”läsare” utan för ”kunder”.

Spillane skrev faktiskt andra böcker än sina kioskdeckare, mot slutet av sin karriär skrev han till exempel två barnböcker som blev väl mottagna, en av dem till och med prisbelönt.

Under några år höll han också uppe med Mike Hammer och gick runt som en medlem Jehovas Vittnen och knackade dörr och sålde biblar.

Mickey Spillane blev 88 år gammal.

Sten Sjöström

sten.sjostrom@sr.se