Israeliske författaren Yoram Kanyuk kommenterar konflikten

I Tel Aviv lever den 76-årige israeliska författaren Yoram Kanyuk. En välkänd vänsterintelktuell och fredsivrare - förr om åren. Han ser att något har hänt bland de israeliska intellektuella. De senaste årens liberala ideal och försoningshopp har förvandlas till oförsonlighet och en ibland närmast bottenlös pessimism .

- Vi har verkligen problem, vi sitter i skiten. Vad vi än gör blir vi attackerade. Ingen kan någonsin vinna i den här konflikten, bara förlora lite mindre.

Författaren Yoram Kanyuk ser dagens händelser i Libanon som en del av 80-årig judisk tragedi utan slut.

- Men det har varit enklare. Förr hade nazisterna fel och vi rätt,  men i dagens konflikt har alla rätt, säger han. En sak är däremot sig lik, det går inte att tala med extremister - det enda dom vill är att döda oss”

Det där låter inte särskilt försonande. Är inte samtal och kommunikation de intellektuellas uppgift?

- Jag vet inte, säger Kanuyk. Många av de israeliska författaren är väldigt vänster, väldigt israelkritiska. Det brukade jag också vara när jag yngre. Men det har förändrats. Jag har gått åt höger och är väl nån sort mittfåreman idag. Men en sån är inte lika efterfrågad på parnassen. Jag brukade bli inbjuden att hålla föredrag i Sverige, när jag var vänsteroptimist och fredsivrare. Nu kommer inga inbjudningar men det är okej - folk hör det dom vill höra.

Är det här nåt man kan se hos israeliska intellektuella, att man blir alltmer pessimistiska?

-Javisst, säger Kanuyk. För ett ögonblick trodde vi att vi hade en chans att riva den gamla barriären. Sen förlorade vi liksom hoppet. Jag ser inget hopp om någon lösning. Nej, inte alls.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se