Libanesiske författaren Elias Khory kommenterar konflikten

Konflikten mellan hizbollahgerillan och Israel går nu in på sin andra vecka. Sällan har läget i mellanöstern sett mörkare ut än idag. Finns det någonting man kan göra som författare i en situation som den i Libanon just nu? Har den intellektuelle någon specifik uppgift? Kulturnytts Lars Hermansson ringde upp den libanesiske författaren Elias Khoury i Beirut.

- När bomber faller och allting rasar omkring en, är ens första uppgift att bara överleva, och sen att vara modig och försöka hjälpa andra, säger Elias Khoury från sitt hem i centrala Beirut.

- Skrivandet är en process som kräver nån slag tro på framtiden, och det är det svårt att ha i Libanon idag, menar Khoury, som är född i ett palestinskt fångläger i Libanon 1948, samma år som staten Israel bildades. Han är alltså en rätt tung symbolgestalt för palestinier och libaneser. Khoury påminner om att det är femte gången Israel invaderar Libanon, och att de varje gång till slut har insett att man inte kan bomba fram fred.

- Jag kan inte se nåt sätt att stoppa den här ”maskinen”, säger Khoury om utvecklingen i världen efter 11 september 2001. Problemet med USA:s så kallade krig mot terrorismen, är att dom stoppar in allting i samma kategori. Att motsätta sig ockupation är inte detsamma som terrorism, Palestina har rätt till självständighet och ett eget land.

- Den här bristen på distinktioner nästan tvingar fram ett barbariskt beteende hos hårdföra fundamentalister, menar Khoury. Under romartiden talade man i Israel om arabvärlden som gränsen till barbarernas land. Idag är det som om USA vill knuffa ut Arabvärlden bortanför den civiliserade världens gränser, göra oss till barbarer. I en situation när det inte finns någon empati och respekt för de arabiska folken är det svårt att agera. Vi måste tillsamman bygga upp den där känslan av att det finns någonting grundläggande mänskligt, att alla människor har lika värde, och rätt till ett anständigt liv.

Lars Hermansson

lars.hermansson@sr.se