Bränsle för stiff svensk

På fredagen går dokumentären om det danska 70-talsbandet Gasolin upp i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Hemma i Danmark har filmen blivit en stor succé - med nästan 200 000 sålda biobiljetter på en månad.

Så populära är Kim Larsen och hans band knappast i Sverige, men några hitlåtar har ändå nått hitt.

Räcker det för att göra filmen angelägen för Sverige och svenskarna, undrade Roger Wilson när han satte sig i biofotöljen.

Det är inte så svårt att förstå att det finns en hel generation av nostalgitörstande danska farbröder som har köat för att få se den här filmen.

Inbitna fans som vill veta historien bakom skivorna som de diggade till på sjuttiotalet.

Å tyvärr blir filmen mer av en bakom kulisserna-film för fans, än en riktig dokumentär. Riktigt intressant tycker jag egentligen inte att det blir förrän gruppen gör sitt riktigt stora fiasko och bränner alla sina pengar på en storstilad usa-turné där de spelar för tomma hus. Kanske för att det är ett av de få tillfällena där det som sägs och visas i filmen är unikt för Gasolin.

Ja, de flesta historierna skulle kunna handla om vilken rockgrupp som helst.

Ibland var vi osams - då bråkade vi.

Vi fick en bra producent när vi gjorde vår andra skiva, När han hade ställt in mickar och filter lät vi mycket bättre än vi gjorde förut.

Eller: Vi skulle skriva texter ihop. Det var svårt.

Vi blev osams.

Men plattityderna är riktigt snyggt förpackade. Som här om hur texten till Langebro kom till.

Men det finns också plats för annan nostalgi i filmen än den rent musikaliska. Klippen från 70-talets Köpenhamn. Slitna miljöer med fyllegubbar på torget. Gruppens egna berättelser om hur de bodde i utdömda lägenheter tillsammans med en massa hippies, och att sångaren Kim Larsen brukade plocka till sig alla sina kläder på en välgörenhetsinrättning för utslagna.

Filmens enorma framgångar i Danmark kanske inte bara handlar om danska gubbars längtan efter sin ungdom. Gasolin står på sätt och vis också för det där gamla frisinnade flumdanmark. Som nästan har utrotats. Fristaden, där några skabbiga snubbar kunde bli folkkära och storsäljande idoler.

Ja, till och med en stel, uptight svensk som jag kan längta tillbaka till det.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se