Underhållande Undantag

Den danske författaren Christian Jungersen hade bara en roman bakom sig när hans bok Undantaget kom ut, men med den så blev han något av en litterär stjärna i vårt grannland.

Undantaget sålde mer än Da Vinci-koden, fick Danmarks Radios romanspris, han blev utsedd till årets författare i Danmark och boken är redan översatt till 14 språk.

Christian Jungersen är född 1962 och han har en bakgrund som copywriter, manusförfattare och lärare i filmvetenskap. Numera bor han i Dublin.

En av de saker som kan göra en roman till en succé är igenkänning. Någonting som många kan relatera till får en berättelse, ges en form och blir tydligt.

”Undantaget” handlar om vuxenmobbing, och den försöker inte på något sätt låtsas som om den handlar om någonting annat. Men det betyder inte att den inte också handlar om något mer och större.

På ett kontor i Köpenhamn jobbar fyra kvinnor – intellektuella Iben, snygga Malene, knubbiga Camilla och den spända Anne-Lise. Mellan dem spänner vänskap och osäkerhet, maktanspråk och hemligheter olika trådar och kraftfält. Och Jungersen låter dem alla komma till tals, alla omväxlande vara den ur vars perspektiv historien förs framåt. Sanningen blir grådassig och ombytlig på det sättet, världen just så subjektiv som den väl är.

Men det är inte nog så – för till saken, och till romanbygget, hör att kontoret sysslar med folkmord: de arkiverar, dokumenterar och publicerar artiklar i just det ämnet. Så infällt i romanen ligger artiklar, skrivna av Iben och Malene om Ondskans mekanismer och om psykologiska experiment utförda på olika grupper av människor…

Det dubbla perspektivet växer alltså ännu mer, det rör sig bakåt i historien, och det får spelet på det trygga lilla danska kontoret att spegla mänskliga mönster i krigs- och krissituationer.

Visst blir det tydligt, ibland på gränsen till övertydligt, men det hindrar mig inte från att bli uppslukad av den här romanen. Att Jungersen dessutom väver in ett thrillertema med dödshot per mejl, som jag in i det längsta tror bara är en ursäkt för att få igång de ömsesidiga misstankarna, och därmed psykterrorn – det visar sig också i upplösningen ha en annan avsikt än den rent pådrivande.

Och jag kan inte heller låta bli att undra vad det är i Danmark just nu, som lyckats skapa denna genre – jag räknar Hanne Vibeke Holst till den – av romaner som är både breda och samhällskritiska, underhållande och analytiska – samtidigt.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se