Gedigen biografi om doldisen Helmer Grundström

Helmer Grundström är väl fortfarande den stora doldisen bland de svenska arbetarförfattarna. Inte lika folkkär som Ivar Lo-Johansson, inte samma formförnyare som Harry Martinsson eller Eyvind Jonsson. Men han var obestridligen en del av det lilla underverk som svensk arbetarlitteratur utgjorde. Poet, prosaist, dramatiker och journalist. Verklistan omfattar trettioen titlar, varav fyra postuma. Nu har Grundström äntligen fått sin rättmätige levnadstecknare. Poeten och essäisten Gunnar Balgård, själv norrlänning, har länge intresserat sig för Grundströms verk. Resultatet av detta intresse är en diger lunta på 560 sidor: ”Detta är mitt land, Helmer Grundströms liv och diktning.” Lars Hermansson har läst den.

Helmer Grundström dog i maj 1986, 82 år gammal, hans levnad blev 29 656 dagar lång, och alla som vet hur rik och omväxlande en fullkomligt innehållslös dag kan vara, inser att det inte går att berätta en människas liv. Och ändå går det. Om man tar omvägen via en människas tid, alltså den historiska epok som omger personen under hennes levnad. Balgårds bok om Helmer Grundström är lika mycket en bok om ett Sverige som klassreser från en kall och dragig stuga i lappmarken till en modern tvårummare i Vasastan i Stockholm, ett Sverige som byter fela och flaska mot ett föredrag om Eliotts poesi på ABF.

Det gick inte geschwindt, vare sig för Sverige eller Grundström. Men det gick. Och det gick inte. Stora delar av sin ålderdom tillbringar Grundström ensam uppe i sitt påvra föräldrahem i Svanabyn, han har grundligen sagt adjö till den nykterism pappa Erik bokstavligen bankade in i honom som barn, och till en lokal journalist säger han ett halvår före sin död, citat: ”Jag hatar byn, jag har försökt rymma gång på gång, men det är nånting i myren som suger.”

Balgård måste ha tagit del av mängder av dokument i sitt arbete med biografin, som helt klart har ambitionen att bli den slutgiltiga över Grundström, åtminstone för ett bra tag framöver. Balgård tycks, som sig bör, ha luskat fram varenda krognota, varenda vykort, brev, tidningsartikel och intervju. Det börjar med barndomen, fortsätter med ungdomen, kronologin är linjär, och livsdramat djupnar.

Men Balgård är inte Helmer med Grundström, och det är skönt. Han spekulerar relativt lite om psykologiska dispositioner, fadershat och bindningar till mamman. Han låter dokumenten tala, och ger på sätt utrymme för läsaren att själv dra eller inte dra, slutsatser om varför Grundström hela tiden gick på psykpumpen, alltså fegade ur, bröt ihop, började slåss, kort sagt: var en jobbig jävel. Liksom dom flesta av sina generationskamrater på parnassen, om nu litteraturhistorien inte ljuger. Det är som om det ingick i författarrollen att vara lite borderline. Idag finns inte samma utrymme att balla ur, på gott och ont. På gott, eftersom det visar att kvinnor inte längre accepterar att vara dadda och sköterska åt alkoholiserade, självutnämnda genier. På ont, eftersom det kan bli aningen ljummet uppe på parnassen när psykfallen städats bort.

Men psykfall vore ett orättvist eftermäle åt den gode Grundström. När man läser ”Detta är mitt land” framträder så småningom en idog och butterblyg och allt annat än överbegåvad litteratör, som trots ideliga refuser ändå kämpar sig fram till ett eget språk i några mogna diktsamlingar. Han var alltid liksom steget efter dom litterära kanonerna, inte lika smart, framfusig på fel sätt, egensinnig mer i livet än på pappret, en mycket rörande figur kort sagt.

Lars Hermansson

lars.hermansson@sr.se