Brutal buskiskomedi i high school

Amy Sedaris är stjärnan i filmen ”Strangers with Candy” som har svensk biopremiär i morgon. En film som bygger på en nedlagd och kultstämplad tv-serie som aldrig har visats i Sverige. Trots det, eller kanske på grund av det, har både Sedaris och filmen redan uppmärksammats en del i popkultursammanhang. Men har man missat det kan det ju vara lite knepigt att veta hur man ska förhålla sig till denna amerikanska komiker. 

Det är inte så konstigt om du inte vet vem Amy Sedaris är. Filmen ”Strangers with Candy” bygger på en tv-serie med samma namn, en serie som aldrig gått på svensk tv.
”Strangers...” handlar om en medelålders kvinnlig kåkfarare, spelad av Sedaris, som bestämmer sig för att börja om sitt liv - genom att gå tillbaka till skolbänken. Så, 47 år gammal, återvänder hon till highshool - men den här gången försöker hon överleva tonårshelvetet med all den kunskap som hon snappat upp under sina år som missbrukare och prostituerad. Estetiken verkar hämtad från Stefan och Krister, och skämten handlar mest om homosexualitet bland lärarkåren, droger, sex och dubbelmoral.
Bara för att göra det ännu lite svårare för svenskar att hänga med så är ”Strangers with Candy” en parodi på en extremt amerikansk genre. Så kallade ”After School Specials” från 70-talet, som tog upp ämnen som tonårsgraviditeter, skilsmässor och rasism. Varje avsnitt avslutas med en lärdom för livet. Fast i ”Strangers with Candy” lyckas huvudpersonen alltid dra fel slutsatser av det hon varit med om. Som långfilm känns Strangers with Candy rätt ojämn och tempolös - men utan tvekan är den det överlägset konstigaste som går upp på svensk bio i år.
Men filmen och tv-serien känns ibland bara som en sidoverksamhet för Amy Sedaris.
Det viktigaste projektet är hennes eget bisarra kändisskap. Kryddat med udda detaljer.
Som till exempel att hon vid sidan om sin skådiskarriär har en liten cateringverksamhet där hon säljer kakor och cheeseballs - som hon glatt ställer upp och bjuder på i amerikansk morgon-tv. Men hennes viktigaste arena är David Lettermans talkshow. Hon tillhör en av de få som får komma tillbaka gång på gång på gång utan någon annan orsak än att Letterman tycker att hon är rolig. Sedaris har nämligen utvecklat en alldeles särskild typ av Thourettes som inträffar varje gång hon är där - ett maniskt babblande blandat med förolämpningar. Som när hon ska berätta om sin nya film, och lyckas få det till att storyn egentligen bygger på Lettermans flickväns liv. Då skrattade till och med Letterman - som dessutom varit med och finansierat biofilmen - allt stelare och ansträngt.

                                                                  Roger Wilson