Fläckfri Superman trist i längden

Regissören Bryan Singer, som tidigare bland annat har gjort ”De Misstänkta” och två av filmerna om X-Men har nu gått över till mannen i blått - Stålmannen, eller Superman som han numera heter även på svenska. Och filmen som går upp på bio idag, heter ”Superman Returns”. Roger Wilson har sett den.

I de flesta superhjältefilmer på sistone har man lagt tyngden på de mörka sidorna hos hjältarna. Deras utanförskap, hur de är isolerade från omvärlden och deras egen kluvenhet inför sin fysiska superkrafter. Men Stålmannen på film....njaeee. Det hjälper inte att det här antagligen är sommarens bästa spektakelfilm. Stålmannen är så blå och präktig och helt utan skuggsidor. Rättrådig. Ljuger aldrig. Och i den här filmen driver han till och med en egen personlig kampanj mot rökning.

Att en Supermanfilm aldrig blir roligare än sin knäppaste skurk, var nog tanken när Bryan Singer rollbesatte Kevin Spacey som Lex Luthor och gamla indiedrottningen Parker Posey som hans sidekick. Men ingen av dem får egentligen tillräckligt med utrymme för att lyfta den här filmen. Istället är det Stålmannens kyska kärleksliv som breder ut sig.

Det fanns vissa farhågor om att Bryan Singer skulle böga till Supermanmyten. Framför allt eftersom den största delen av förhandssnacket handlade om att bulan i dräktbyxorna hade varit för stor - så att man digitalt hade fått modifiera filmen till mer måttliga uttryck.

Men alla Stålmannenfundamentalister där ute kan vara lugna. ”Superman Returns” är den mest heterosexuella superhjältefilmen så här långt. Här handar det om faderskap, blodsband - ja draget så långt att symboliken tar sig rent religiösa former. Bland alla filmens påkostade specialeffekter hade jag gärna sett att man hade sparat in på Kristuskomplexeffekten.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se