Svensk kulturkanon införd i smyg

I förra veckan tog ju debatten om en svensk litterär kanon fart, initierad av folkpartisten Cecilia Wikström. Och många har haft åsikter, både för och emot. Likadant var det i Danmark, där man ju valt ut 108 verk inom nio kulturformer som representanter för god dansk kultur. Ja, Lars von Trier blev så arg över att hans film Idioterna hamnade på listan, att han gjorde en egen protestfilm där han skändade den danska flaggan.

Men Kulturnytts Annika Sherwin undrar om danskarna inte har lite att lära av Sverige. Här har vi ju lyckats införa en kanon inom den svenska vis-skatten. Utan att någon märkt det. Den kallas ”Allsång på Skansen”.

Från att från allra första början bara ha varit ett litet häfte på några sidor är årets Allsånghäfte en bok på 87 sidor med 56 sånger i, när jag bläddrar och läser i den så slår det mej att vi kanske har en egen lättversion av en kulturkanon här.

Ja, lätt och lätt, i ett program med hårdrockare och dansbandssångare, sjungs det visor av Taube, Bellman, och Dan Andersson, och varje år byter man ut delar av innehållet och lägger till 10 nya sånger, det är SVT:s redaktion som väljer. Sångbarheten hos texterna är viktig, här blandas gammalt och nytt. Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dej, det var en sommardag…” och så några sidor längre fram hittar jag Per Gessles ”Kärleken är evig” med slutraderna, ”tid för en tro och tid för en evig hamn, drömmen om dig är sann”.  Det finns till och med plats för lite mer vågade texter som Karl Gerhards ”Jazzgossen” med rader som ”med rytmiskt vaggande höfter vi gossar gör vår entre” och ”vår blick ger trötta små löften åt Sturegatans publik”. Tänk er den framsjungen av en publik i alla åldrar en sommarkväll.

Den omdebatterade danska kulturkanonen ska tryckas upp och sändas ut i 175 tusen exemplar med tillhörande DVD-er och CD-skivor till skolor och bibliotek En ambitiös satsning. Men allsången med drygt 2 miljoner tittare och ett fullsatt Skansen borde väl få danskarna att snegla lite avundsjukt på det här sättet att hålla ett kulturarv levande. Att sjunga är väl ändå en oöverträffad kulturinlärningsmetod helt utan några statliga dekret och tillsatta kommittér och inga arga kulturarbetare. Och inga klåfingriga politiker som använder sej av begreppet kanon för att samla politiska poäng.

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se