9 miljoner NOK till konstakademi i Ramallah

”International Academy of Arts Ramallah” är ett norskt konstprojekt som efter fyra års grundlig planering nu drar igång på riktigt. Bildkonstnären Henrik Placht är eldsjälen bakom att starta den första konstnärliga utbildningen på högskolenivå i Palestina (i Ramallah, på Västbanken).

Projektet fick nyligen 9 miljoner norska kronor i stöd av norska utrikesdepartementet och första veckan i augusti börjar inflyttning och sedan följer praktiska saker som tillexempel anställningsintervjuer. Det är viktigt att skolan är lokalt, men också internationellt förankrad, säger Henrik Placht till Kulturnytt.

Han säger också att projektet naturligtvis, som alla biståndsprojekt, är politiskt och att han står på palestiniernas sida i konflikten med Israel, men att hans fokus ligger på konsten. Han vill ge tillbaka något av det han själv fick som konststuderande. Det borde vara en rättighet att kunna gå en konstnärlig utbildning, var man än bor, säger han. 

Dessutom är det viktigt att vi (vi=västvärlden) hjälper till att bredda synen på palestinierna och deras historia, menar han. Att vi inte bara låter oss präglas av mediernas politiserade, problemorienterade bild:

Elin Claeson / Kulturnytt