Bästa kompis med tredje könet - fotokonst på Stockholm Pride

På Kafé ”Rainbow Sweden” visar Jenny Jarnestedt sina  färgbilder under namnet ”When my Nephew grows up he will also become a woman”, fotografier av vänner hon mött på Samoa i Polynesien. Folk som lever i landets påhittiga genussystem som ”fa’afafine”. Ett etablerat tredje socialt kön av män som klär sig ytterst feminint och lever lugnt och hetero med andra män på en ö där homosexualitet är strikt förbjuden.

Stannade dessutom till vid den oerhört märkliga statsningen ”Min bästa bög” på galleri Spread i Stockhlm. Som bjudit in kända svenska personer att välja ut en favorithomomänniska  som sen fotats. Bredvid Fredrik Reinfeldts och Mona Sahlins val av varsin glatt vinkande slipsklädd tjänsteman ur det egna partiet, syns Beatrice Asks två storkar. Och intill dom  berättelsen om hur såna bög och flatexemplar på ett zoo utanför Eindhoven tar hand ett storkägg lika bra som hetersosexuella storkar.

Liza Marklunds barngruppbild bär blott den enkla rubriken,”Vem då?”, ”Varför då?”

En ohyggligt relevant fråga här faktiskt. 

Jag är inte helt säker men jag tror att det hela liksom ska vara sjysst. Vänskap med bögar verkar dock mycket ... konstigare på Spread än på Samoa.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se