Gangster- och teatervärlden krockar i Ryssland

Augusti innebär att den ryska teatersäsongen drar igång igen. Men en teater som ingen trodde skulle öppna efter sommaruppehållet är välrenomerade Kolyada-teatern i Jekaterinburg, provinshuvudstad i Uralområdet. Efter två års kontraktsbråk med Ungdomscentret för poesi urartade konflikten i juli i år när någon bröt sig in i den sommarstängda teatern och slog sönder allt i lokalen och förstörde kostymerna.

När ensemblen sedan hindrades från att komma in i lokalerna svarade teaterarbetarna med att hungerstrejka på gatan utanför. I förra veckan påbörjades samtal mellan Kolyada-teatern och poesicentret och skådespelarna arbetade dygnet runt för att ställa i ordning teatern. Konstnärlige ledaren Nikolaj Kolyada, vars pjäser också spelats i Sverige, berättar att människor i Jekaterinburg själva kommit till teatern med byggmaterial och färg.

Det luktar fortfarande nymålat i lokalen, säger Nikolaj Kolyada på Kolyada-teatern, men vi har hunnit spela två föreställningar sedan i onsdags. Han berättar också att det som ser ut som ett kulturbråk i själva verket är en gangsteruppgörelse. Ungdomscentret för poesi är egentligen bara en person som vill använda delar av huset till att driva ett casino och därför vill bli av med teatern.

Igår fick så Nikolaj Kolyada löfte om ett nytt hus och teatern flyttar i mitten av september. Det nya huset är helt tomt, utan el och vatten, så det är tur att teatern ska åka till en rad europeiska festivaler i höst i bl a Tyskland och Ungern. Då hinner vi bygga en ny teater under tiden, säger Nikolaj Kolyada som inte kan säga om han tycker att lösningen är bra eller dålig. Vi är så trötta efter det som hänt att vi går med på vad som helst, säger han.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se