Aniston och Vaughn skiljer sig - på film

Idag är det svensk biopremiär för en av de bäst marknadsförda filmerna under 2000-talet, ”The Break-up”. Strax före inspelningen skiljde sig huvudrollsinnehavaren Jennifer Aniston under buller och bång från stjärnkollegan Brad Pitt. Sedan blev Aniston tillsammans med motspelaren i den nya filmen, Vince Vaughn, och ingen kan riktigt säga om det var filmbolaget som arrangerade alltihop eller inte. Den romantiska komedin ”The Break - Up”, i regi av Peyton Reed, är en historia om två 30-nånting-åringar i Washington DC.

Jennifer Anistons lilla välfönade figur jobbar på ett MYCKET flott konstgalleri. Vince Vaughns lite större, hårigare variant är HÖGLJUDD turistguide på buss. Dom blir ihop efter fem minuters samtal på en baseball match. Sen gör hon slut för att han inte vill diska. Budskapet är. Män! börja diska. Och gå gärna med flickvän på balett. Eller förresten det spelar ingen roll det tar slut ändå.

Ehhh vad händer sen..jo! Dom gör slut...säljer lägenheten. Det går rätt bra men dom förlorar lite på affären. Några månader senare träffas dom på gatan säger ”nämen hej”, ”vad gör du nu förtiden?, Vi måste ses. Hej då!”. Filmen är slut.

Dom slåss inte, älskar inte, är inte otrogna, dom är knappt fulla, berättar inga obehagliga sanningar, lär sig inget, förändras inte, byter inte jobb blir inte ens ihop på slutet. Inga barn lider, inga husdjur kommer i kläm, inga föräldrar våndas, inga vänner bryr sig. Ett passionerat tvåårsföhållande - två år - tar slut utan åthävor.

Jo, han köper ett biljardbord och ställer argt mitt i lägenheten. Hon grinar en gång, och att se detta är ungefär lika drabbande som att följa med ett par 30 åringar till banken för att se dem diskutera ett villalån. Och inse att dom inte fick det.

Vad är det som har hänt med Hollywoods kärleksdramer? Var är Meryl Streeps krossade ansikte när hon lämnar sin son och sin make Dustin Hoffman i ”Kramer mot Kramer? Var är Kathleen Turners förakt när hon som det sista hon gör i livet äcklat ruskar av sig maken Michael Douglas tröstande hand när de ligger och dör på golvet i sin totalt skilsmässodemolerade villa i 80-tals dramt ”War of the Roses”

När jag ser Aniston och Vaughns sterila trippande och ledsamma gnäll i ”The Break-up” vill jag att Elisabeth Taylor och Richard Burton ska komma, hälla wiskhey och blåsa rök på dom och svära, och mobba dom, och sätta på dom, och väsa sina stora hesa hånskratt rakt in under de välstrukna bomullsskjortorna.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se