Internationellt sug efter svensk filmdebutant

På torsdagkvällen invigdes den intima och ambitiösa Lilla Filmfestivalen i Båstad, en festival som startades för tio år sedan av Bo Widerberg. Bland de filmer som visas i år finns ”Farväl Falkenberg”, regisserad av debutanten Jesper Ganslandt - ett ”gör det själv”-projekt med minimal budget, men filmen har redan blivit uttagen till att visas på de prestigeladdade festivalerna i Venedig och Toronto i höst. Filmen har svensk biopremiär den 22 september.

Det handlar om sista sommaren, den sista tiden innan vuxenlivet ska ta vid. Jesper Ganslandt spelar själv en av de fem killarna som står i centrum i filmen, de andra fyra är hans kompisar från förr. Och även om det fanns ett skrivet manus, så spelar alla sig själva.

Det blir en rätt märklig mix av spelfilm och dokumentär. Å andra sidan har hela projektet Farväl Falkenberg väldigt lite gemensamt med hur man brukar göra film i Sverige.

Den är inspelad på eget bevåg av Ganslandt, som sen satt ensam med efterarbetet i omkring två år, innan han fick kontakt med producenten Anna Anthony på Memfis Film. Här fick han sedan korta och klippa om filmen tillsammans med Michal Leszczylowski som bland annat tidigare jobbat med Lukas Moodysson. Och för Jesper Ganslandt var det förstås en smärtsam upplevelse att se någon annan klippa i materialet. Och det tog ett tag innan han kunde erkänna för sig själv att filmen faktiskt blev bättre så här.

Jeper Ganslandt pratar mycket om rädslan för att tappa bort sig själv. Att han inte vill bli en del av den svenska filmbranschen, och det känns ganska mycket som om han odlar sitt utanförskap.

Det är också tydligt att Memfis film varit den stabila partner han behövt för att filmen skulle bli klar. Precis som Memfis varit för andra långfilmsdebutanter som Josef Fares och Maria Blom - som bägge fick göra en långfilm på prov, innan det var dags för den verkliga debuten.

Och när väl Lilla filmfestivalen i Båstad är över, så väntar Venedig, där Farväl Falkenberg ska visas i serien Venice Days.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se