Zhang Yimou tillbaka till rötterna

Med filmer som ”Att leva” och ”Den röda lyktan” etablerade sig den kinesiske regissören Zhang Yimou som en av samtidens främsta filmskapare. I början av 2000-talet förvånade han kritikerna med filmerna ”Hero” och ”Flying daggers” - två kommersiella, storslagna hjältesagor med koreograferade kampsportsscener. Med den nya filmen ”Att rida ensam i tusen mil” återvänder han till dramat.

Ja, Zhang Yimou har ändrat kurs och det finns inte en svischande svärdsklinga så långt ögat når.
”Att rida ensam i tusen mil” börjar i en japansk by där en fiskare sitter och tittar ut över det grafitgrå taggiga havet. Kepsen fastlimmad på huvudet, mungiporna stelnade och tankarna på sonen som han inte sett på tio år, och som ligger på sjukhus i Tokyo med levercancer. Det har skurit sig mellan dem, ett håglöst försök till möte slutar illa och fadern reser till Kina där han träffar sonens favoritoperasångare. Det blir en botgörningsfärd när han bestämmer sig för att hjälpa sångaren återse sin förlorade son.
Filmens tema - kommunikationssvårigheter - gestaltas elegant genom språkförbistring och upprepade missförstånd. Dålig mobiltelefonmottagning på den kinesiska landsbygden, en stakande tolk som hänger med näsan i lexikonet. Inte konstigt att det kan vara svårt för fäder och söner att prata med varandra - verkar Zhang Yimou säga - när det finns så många hinder för oss alla. I fiskaren Takatas inre är känslorna däremot direkt, nästan naivt formulerade: hans berättarröst hasplar ur sig saker som: ”det finns en djup klyfta mellan oss och det smärtar mig så”. Av den sortens förklaringar skulle man kunna känna sig skriven på näsan. Men de fungerar ungefär som man tänker sig att en ordknapp, känsloovan pappa tänker och talar när väl fördämningen brustit. 
”Jag vill börja med en droppe och sluta med en hel ocean”, har Zhang Yimou sagt en gång. ”Att rida ensam i tusen mil” börjar mer som en hårt ihoptrasslad knut. Som, utan att jag riktigt märker hur det gick till, löses upp. Och så ligger historien där, utrullad. Komplett och hoppingivande.

                                                                Clara Törnvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".