Få ljusglimtar hos Kaurismäki

Aki Kaurismäkis nya film heter ”Ljus i skymningen” och det är den sista filmen i hans trilogi om Finland. Den inleddes med ”Moln på drift” där temat var arbetslöshet, sen kom den mycket hyllade ”Mannen utan minne” om bostadlöshet. I ”Ljus i skymningen” är det ensamheten som skärskådas. Huvudrollerna spelas av Janne Hyytiäinen och Maria Järvenhelmi.

”Ljus i skymningen” i all ära, mycket nytt under solen är det inte i Aki Kaurismäkis senaste film - det mesta känns igen. Från huvudpersonens närmast utstuderade utsatthet till den stiliga, melodramatiska ljusättningen.

Koistinen är en stackare som jobbar som nattvakt på ett bevakningsbolag. Ingen vill vara med honom. Att den blonda och försynta Mirja skulle fatta tycka för Koistinen är förstås för bra för att vara sant. Hon fejkar bara känslor för att kunna lura av Koistinens hans nycklar och koder. Mirja är i händerna på gangsters som planerar ett inbrott.

Det börjar på botten och går utför, Koistinen hamnar i fängelse och när han blir utsläppt och får frågan hur det var, nöjer han sig med att konstatera att man inte kunde komma ut, alla dörrar var låsta. Och så där lakoniskt glimmrar det till ett par gånger men alldeles för sällan för att lyfta ”Ljus i skymningen” till de höjder som Kaurismäki nådde med ”Mannen utan minne”.

Och det synd på en film som ser så bra ut, där bilderna och scenografin fångar samtidens skiktningar, där till synes flera olika Finland existerar helt parallellt. Där tiden både står still och samtidigt springer från vissa, som blir kvar i nåt slags bubblor i samhället. Och i några av filmens slutna interiörer är känslan av ensamhet imponerande tung. Mer av den känslan hade behövts i själva berättelsen, där huvudpersonens apati tyvärr och till sist smittat av sig på hela filmen.

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".