Flandern förtjusar i "Ostende"

Eva Mattsson är en produktiv författare som sedan debuten 1979 skrivit ett antal novellsamlingar och romaner. Den senaste hette ”Den lilla pikéblusen” och kom ut 2004. Den nya romanen heter ”Ostende - en släkthistoria”.

”Ostende - en släkthistoria” handlar om Luc och Hélène Persijn som bor i den belgiska hamnstaden Ostende. De har en vuxen dotter och minnet och sorgen av en son som dog redan vid 6 års ålder. Dottern bor i Bryssel och är för det mesta en perifer gestalt som aldrig riktigt hört ihop med resten av familjen. Familjen ja, det är om den den här romanen handlar. Deras och landets historia vävs samman i en berättelse som liksom ömsom flanerar fram, ömsom traskar på i rask fart.

Luc har gått i pension från ett helt arbetsliv vid kustspårvägen och nu ägnar han dagarna åt att återupptäcka sina forna arbetsrutter samt åt att äta mat. Antingen på restaurang med sin fru eller hemma hos sin åldrade mor och hennes hushållerska. Eva Mattsson verkar ha skrivit med näsan i kokböckerna och det har blivit ren njutning för fantasin att läsa om brässerade endiver, pärlhönslår, skaldjursmousse och chokladbiskvier...

Till synes utan åthävor väver hon samman vardagsbestyr, naturskildringar, politik och historia. Det är en påtagligt sinnlig bok. En förtjusande sträckläsare.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".