Svårt att älska bara EN blogg

Förra årets medieboom var utan tvekan bloggen. Nu är den här för att stanna och det startas många tusentals nya bloggar varje dag runt om i världen.

Skvaller, ryktesspridning, debatt och opinionsbildning sker numera digitalt och ilsnabbt. Men också musik-, film- och boktips sprids, kompisar i olika delar av landet håller kontakten och litterära ambitioner fångas och publiceras. Utbudet är enormt.

Företag, förlag och massmedier håller koll på ”vem som är nåt” bland bloggarna; vem som tycker rätt eller skriver bra - såna som kan omvandlas till potentiella medarbetare, säljande författare eller bara få den egna produkten att verka spännande och fräck. 

Kulturnytts medarbetare gör några personliga nedslag i bloggvärlden. Först ut Elin Claeson:

Att försöka nagla fast en favoritblogg är dömt att misslyckas. Kärleken är nämligen flyktig på nätet. Ena månaden kollar jag ”Isobels text och verkstad” flera gånger om dagen, sen plötsligt är jag mätt, övergödd. Tycker att jag läst allt förr, de liberal-konservativa texterna och Expressen-länkandet har manövrerat ut nåt personligt och speciellt. Jag kollar ”Nattbussens” status men finner att den vinpimplande kärlekstörstande anorektikern har gått ner sig i olycka och numera stympar sitt språk så aggressivt att det blir svårt att förstå. Annars har hennes privatpoetiska kantighet fläktat av storstadsnattsneuroser, precis som bloggen ”Dåligt smink” har tilltalat min mediaskvallernyfikenhet. Men nu orkar jag inte.

Jag känner mig vilsen, letar i länklistan hos bloggarnas bekyddare ”Sigge” och hos allas älskling ”Silverfisken”, hamnar hos journalister och poeter om vartannat. De skriver om sommarvistelser på Gotland, böcker de läst eller fester de varit på. Jag gäspar.

Vad är det jag söker? Vad vill jag läsa? Egensinniga tankar, nya vinklar, språkliga överraskningar. Finns det? Jadå. Jag gillar ”Therese Bohman”, numera uppfångad av Aftonbladet. Hon gör sig inte till, tänker klokt och skriver roligt. Jag gillar ”Katrine Kielos”, en feministisk sosse som Expressen sugit tag i. Men i förra veckan fick hon för sig att hon ska sluta blogga. De ledsna kommentarerna och bloggvärldens obligatoriska ”du är ju bäst, jag kommer att sakna dig” haglar. Att sluta blogga är en smitta som sprider sig - den brukar inte vara kronisk, många kommer tillbaka förr eller senare.

Jag går in på ”bloggtoppen” för att se vilka sidor som folk gillar. Överst ligger ”Tjuvlyssnat” vilket väl iochförsig inte är konstigt, en icke-personlig blogg där alla kan bidra genom att skicka in tokroliga eller absurda samtal som avlyssnats i offentligheten. Humor går alltid hem på nätet. Inspirationskällan ”Overheard in New York” är roligare - folk verkar helt enkelt vara rappare i käften i New York.

Jag surfar vidare och mitt i försöken att hitta En favorit, En älskling - inser jag förstås att det inte är det som är meningen! Att det är länklistorna, de slumpmässiga nedslagen som är idéen och storheten med bloggvärlden. Att via nån bekant hitta en bloggtitel och att sen via den plötsligt befinna sig någon helt annanstans, kanske i en annan del av världen. Och se att länkarna där pekar vidare, bortåt mot nåt oupptäckt...

Ni vet - det är resan som gör mödan värd.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Här hittar ni bloggarna i texten:

Bloggtoppen: http://www.bloggtoppen.se/
Dåligt smink: http://skunk.spray.se/diary_other.jsp?id=2652776&namn=d%e5ligtsmink/
Isobels text och verkstad: http://isobelsverkstad.blogspot.com/
Katrine Kielos: http://kkielos.blogspot.com/
Nattbuss: http://nattbuss.blogspot.com/
Sigge: http://sigge.squarespace.com/
Silverfisken: http://saintkildaroad.blogspot.com/
Therese Bohman: http://skunk.spray.se/diary_other.jsp?id=98194&namn=Salome/
Tjuvlyssnat: http://www.tjuvlyssnat.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".