Gycklarbloggen - nymedeltida blogg

Förra årets medieboom var utan tvekan bloggen. Nu är den här för att stanna och det startas många tusentals nya bloggar varje dag runt om i världen.

Kulturnytts medarbetare gör denna vecka några personliga nedslag i bloggvärlden. En värld som trots sin unga ålder inte alltid präglas av modernitet och vurm för det senaste.

”En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden”, det är Gycklarbloggen. Att läsa den är som att befinna sig i en oavbrutet pågående version av Killinggängets Allan i Dalen-sketch, där Robert Gustafsson var den sjungande tuppen i Robin Hood.

På Gycklarbloggen betraktas moderna företeelser som popfestivaler, Almedalsveckor och litteraturkanonförslag med förvånade 1300-talsögon. Samtiden dammsugs nitiskt på jakt efter medeltida influenser att applådera. Som riksdagsledamoten Siw Perssons välkammade trettonhundratalspage. Eller flöjtkvittret mitt i en sexminuterslåt med ett progressivt sjuttiotalsband, förlåt - rockargille. Och ibland lägger man bara ut en liten, liten bild på historikern Dick Harrison.

Kombinationen verkar omöjlig, men Gycklarbloggen är den fulländade korsbefruktningen mellan studentikos nördhumor och ironiskt popkulturnonsens. Och trots Spy Bar-referenserna är tonen är aldrig jobbigt raljant mot dom som faktiskt gillar medeltidsveckan i Visby. Man anar ett äkta intresse - och kanske ett rollspelarförflutet? - hos de anonyma upphovsmännen. Deras ideella humordistribution är hur som helst nåt av det bästa i den svenska bloggvärlden just nu.

http://gycklargruppen.blogspot.com/

Clara Törnvall

clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".