Ring P1-ismer - en mediemetakritisk blogg

Under den här veckan har Kultunytts redaktion valt ut sina personliga favoriter bland alla de bloggar som finns på nätet. Och idag är det dags för Roger Wilson att fundera lite över en blogg som uppmärksammar ett program i den här radiokanalen.

Mediekritik. Det är bland de saker som bloggarna själva tycker att de är bäst på. Att granska granskarna.

Och att nervositeten hos de etablerade medierna ökar, eftersom deras ensamrätt på sanningen försvinner.

Hela landet är ju fullt av bloggare som kan säga emot, korrigera eller dementera det som precis har sagts i nyheterna eller skrivits i tidningen. Ja, kanske kan till och med den stackare som blir uthängd i Aftonbladets vi 5-enkät på sikt lägga ut hela sitt citat på sin egen blogg och på det viset visa på hur Aftonbladets enkätmakare förvränger verkligheten.   

Ett lite nytt grepp på mediekritiken tar bloggen Ring P1-ismer. Här handlar det om att granska folkets röst istället för mediernas.

Alla de arga rösterna på radion analyseras och kritiseras. Ibland skriver man ut vad folk egentligen sa. Ibland lägger man ut en ljudfil på vad man tycker var ett alldeles särskilt märkligt uttalande från programledaren Täppas Fogelberg.  

Jag tror att Ring P1-ismer är en form av mediemetakritik som har framtiden för sig. När alla ska vara med och tycka så får de också tåla att hängas ut offentligt. Så varför kritisera medierna när man kan ge sig på vanligt folk istället?

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".