Musikministeriet - nytt och annorlunda om musik

I kväll är det dags för ett nytt musikprogram i SVT:s Kanal 1 – Musikministeriet, och nog kan man säga att ett och annat nytt kommer fram där. Musikministeriet har visserligen den numera sedvanliga formen för ett kulturmagasin i TV med massor av tjusiga vinjetter titt som tätt, men det man gör däremellan är faktiskt rätt originellt.

Här genomförs olika väldigt skruvade undersökningar som ändå blir direkta, genom att man utnyttjar musikens egen styrka och kraft att påverka våra känslor, minnen och associationer.

Hur en melodislinga eller några särskilt lyckade trumslag i rockens barndom går igen – som ett körstycke av Telemann vars melodi återklingar hos Magnus Ugglas ”Fula Gubbar”, förmodligen tack vare hans mamma körledaren och även i Coste Apetreas signatur till Björnes magasin. Man behöver inte vara musikintresserad för att höra det, jag tror till och med att dom som är tondöva uppfattar sånt.

Och numera kan även en så erkänt tondöv person som skådespelaren Helge Skoog få sin sång upp-piffad i studion så det faktiskt låter som han kan sjunga rent.

Att dagens digitala behandlade populärmusik är välsminkad, det känner väl dom flesta till, men nog är det intressant att få några exempel. Vi får träffa den svenska sångerska från Vilhelmina som sjunger hälften av det som vi tror är Britney Spears röst.

Och när så många av dagens idoler egentligen inte kan sjunga nåt vidare, är förstås risken uppenbar att det kommer ut smyginspelningar av råmaterialet på nätet: som hur det egentligen låter när Enrique Iglesias sjunger.

Enrique Iglesias sånginsats - utan smink, en av höjdpunkterna i SVT:s nya program Musikministeriet, i kväll 21.30 i Kanal ett.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista