4 timmar om Katrina och rättvisan

I morgon är det ett år sen orkanen Katrina slog till mot en rad samhällen i Louisiana, i USA. Värst drabbades New Orleans, där skyddsvallarna brast och 80% av staden översvämmades. TV-bolaget HBO har valt att uppmärksamma ettårsdagen av katastrofen med att visa en dokumentärfilm om New Orleans, regisserad av Spike Lee. Den heter ”When the levees broke - A requiem in four acts””. Den är fyra timmar lång och den väcker reaktioner, precis som många av Spike Lees tidigare filmer.

”När skyddsvallarna brast - Ett reqviem i fyra akter” lämnar nog ingen oberörd, och det är inte lätt att hitta halvljumma recensioner. Det är mest beröm - inte sällan överväldigande beröm - som TV-kritikerna hälsar Spike Lees film med. Som Washington Posts Lynne Duke, t. ex., som skriver att ”en dunkande ilska dundrar fram som blod genom Spike Lees mästerliga dokumentär”. Eller David Zurawik, som i Baltimore Sun utbrister: ”Välsignade vare de filmmakare som har ett socialt samvete”.

Spike Lee har byggt sin film på material från TV-nyheterna, stilbilder och nya inspelningar och intervjuer. I högsta grad är det katastrofens offer som har fått komma fram, och det deras berättelser och vittnesmål som bär den 4-timmar långa filmen. Filmen är inte någon uddlös skildring av mänskligt lidande och elände i en naturkatastrofs kölvatten. Tvärtom. Den är i högsta grad en politisk anklagelseakt mot hela etablissemanget: mot de försummelser som ledde till att skyddsvallarna brast, mot den nonchalans -eller i vilket fall senfärdighet- med vilken president Bush, räddningsverket FEMA och de andra politikerna reagerade med under och efter katastrofen. Lee själv har sagt i flera intervjuer att det inte var orkanen Katrina, utan de underdimensionerade och dåligt underhållna skyddsvallarna som orsakade förödelsen. Utan att ta ställning till sanningshalten i utsagorna, låter Spike Lee en del intervjuade uttala en misstanke som många delar i New Orleans, att myndigheterna sprängde skyddsvallarna och lät de fattigas områden drabbas hårdast för att skydda den mer värdefulla marken i de bättre beställda områden.

Det föga smickrande sken som faller över den republikanska administrationen har irriterat konservativa opinionsbildare. ”Spike Lee gjorde fel film” skriver av dem, Jeff Crouere, vid Louisianas Ringside Radio. Det finns ett konspiratoriskt drag i filmen, och med sin betoning av den svarta befolkningens lidande förmedlar den det felaktiga intrycket att de vita inte drabbades, enligt Jeff Crouere.

                                           Carlos Garat, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".