Formmuseet tar form

Förra veckan föreslog Rådet för Arkitektur, form och design i en utredning att ett nytt statligt Formmuseum ska byggas bakom Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm, samt att det nya Nobelmuseet ska byggas på Skeppsholmen strax intill.
  Två nytillskott i huvudstadens museibestånd som onekligen skulle innebära en radikal förändring. I går höll Rådet ett uppföljande seminarium på Moderna Museet, för att museifolk, arkitekter, politiker och kulturbyråkrater skulle få prata av sig lite i frågan, och Kulturnytts Karsten Thurfjell var där.

Ja, och det var naturligen rätt god stämning i församlingen, eftersom Rådet för Arkitektur, form och design fått mycket positiva reaktioner på sitt förslag.
  Frågan om ett konsthantverkmuseum har utretts i 130 år, och den tänkta tomten bakom Nationalmuseum utgör en obegripligt outnyttjad ickeplats - på ett av stans mest centrala och dyraste lägen.
  Men vad ska man då bygga för något? Stockholm är inte i skriande behov av nån ny ”Signature Building”, vi har Stadshus, Slott och lite annat, men visst skulle en maffig byggnad kunna binda samman det museistråk som sträcker sig från Tekniska, Sjöhistoriska, Nordiska och Vasa, via Nationalmuseum till Skeppsholmens museer, inklusive det nya Nobelbygget.
  Så visst kan det klia i fingrarna att slå till ordentligt. Men många gjorde likt minister Leif Pagrotsky klart att även om man måste våga önska sig något som man inte vet vad det är, så ska utgångspunkten inte vara att väcka internationell uppmärksamhet, utan först och främst ge funktionella byggnader som inte blir skräckdyra i drift och stjäl all energi från det man ska. Det vill säga ordna intressanta utställningar.

Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".