"Efterskalv" skälver av rättrådighet

Arne Dahls nya polisroman har den här veckan kommit till landets bokhandelsdiskar. Arne Dahl som ju också är känd under sitt riktiga namn: Jan Arnald. Boken heter ”Efterskalv” och i handlingens centrum återfinns som vanligt den grupp poliser som kallas A-gruppen. Måns Hirschfeldt recenserar:

Skildringen av A-gruppens medlemmar, som yrkesfolk och som känslovarelser har varit den bärande balken i bästa Arne Dahlböckerna. Och med sitt poliskollektiv är han kanske den svenske deckarförfattare som kommit närmast den idag fullkomligt mytologiserade Sjöwall-Wahlööstilen.

I ”Efterskalv”, som är den åttonde boken om A-gruppen, kommer den internationella terrorismen till Sverige. Eller gör den verkligen det? Finns det kanske andra och mer akuta hot mot dagens samhälle? Frågan ligger i öppen dager redan från början.

För att vara en roman om samtidsfrågor så känns ”Efterskalv” märkligt osäker. Behöver verkligen författaren förklara ett samtida fenomen som annonssajten Blocket.se för läsarna? Och det med en mening som lyder ”Blocket.se var en svensk auktionssajt, ungefär som amerikanska E-bay”.  Dels är det faktiskt fel och som litteratur sladdar det till. Och den allvetande berättaren har fler sådana kantiga faktarutor att bjuda på - om stadsdelen Sibirien i Stockholm eller begreppet Indiansommar.

Bokens avgörande problem är dock perspektivet. Romanen berättas genom de olika medlemmarna i A-gruppen, som alla, på sitt sätt, representerar det moraliskt rättrådiga, ibland tänjer dom på lagen, men i gott sällskap med den encykopediske berättaren, så bildar de en mur av oantastlig anständighet, som läsaren aldrig kan titta över.

Vi är helt enkelt, i FÖR trygga händer när A-gruppen rycker ut, och lita på att de hinner rädda världen också, på bästa James Bondmanér, innan det är slut. Nej, ”Efterskalv” tillhör inte nån av Arne Dahls bättre.

                                                       Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".