Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Helsingfors huvudperson i Westös nya roman

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 07.45

Kjell Westö tillhör de allt fler finlandssvenska författare av de lite yngre årgångarna som faktiskt börjar få en publik också i Sverige.

Debutsuccén Drakarna över Helsingfors är hans mest lästa, men också böcker som Vådan av att vara skrake och Lang har låtit tala om sig.

”Där vi en gång gått” heter hans nya bok som samtidigt utkommer på finska i Finland. Den är ett exempel på den finlandssvenska litteraturens framgångar just nu, menar vår korrespondent i Norden Bengt Lindroth.

Det talas om en finlandssvensk litterär guldålder i dessa dagar. Märkligt nog med tanke på att svenskspråkigheten i övrigt i dagens Finland är ganska mager om bena. Bokfloden är strid som sällan förr. Att Monica Fagerholm fick Augustpriset i fjol för ”Den amerikanska flickan” var ett högvattenmärke.

Ett annat är Kjell Westös nya roman ”Där vi en gång gått”. Westö brukar kallas ”Helsingforsskildrare”. Och han har varit huvudstaden tämligen trogen ¨sedan han slog igenom med ”Drakarna över Helsingfors” för tio år sedan. Han har målat dess vrår och vinklar, förvandlingarna, speglat dess 1900-tal, i regel ur en uppåtstigande medelklass eller en allt mer utmanad, traditionell finlandssvensk överklass perspektiv. Men aldrig utan att glömma friktionerna mot arbetarnas Helsingfors i stadsdelar som Berghäll och Vallgård. Så också i höstens bok. Fast ännu mer än förr.

”Där vi en gång gått” är en kollektivroman om Helsingfors från tiden från första världskriget till slutet av det andra. Episodvis berättas på en psykologiserande, men samtidigt exakt och välflytande prosa om några släkt- och människoöden. De vävs ihop. Till sist tonar fyra-fem individer fram som huvudpersoner: bland dem arbetargrabben Allu Kajander, stolt, duktig fotbollsspelare, den frigjorda överklasstjejen Lucie som öppnar famnen för jazzåldern, hennes högermilitante bror, den olycklige fotografen Erik Widing. Via dem gör Kjell Westö vad finländska författare ofta tycks känner behov av att göra; att skriva sig igenom sitt lands dramatiska historia med det blodiga inbördeskriget 1918 som botten. Hans nya bok är ett av flera exempel på hur också finländska författare uppvuxna i den moderna välfärdsrepubliken Finland söker sig ditåt och bakåt för att få balans på den egna samtiden.

Men ett frågetecken efter Kjell Westös ”Där vi en gång gått” har jag ändå: när man längs med läsningen fattar tycke för t ex levnadsglada och kloka Lucie eller envise socialisten Allu från den röda kvarteren bortom Hagnäs torg så undrar man ju: hur går det för dem och andra sen då? Berättelseflödet slutar liksom både abrupt och tvekande. Om orsaken är att Kjell Westö funderar på en fortsättning av sin kollektivroman om Helsingfors, ja, då är ju allt kanske än då OK. I varje fall alla vi Helsingforsälskare har något att se fram emot.

Bengt Lindroth

bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".