Tala om klass - ny svensk antologi

Tala om klass. Det är titeln på en ny antologi med författaren Susanna Alakoski och biologen och miljövetaren Karin Nielsen som redaktörer.

Femton kända och okända kvinnor, som det heter i baksidestexten, skriver i boken om sina upplevelser av klass och om sina klassresor. Bland de redan kända medverkande finns skådespelerskan Lo Kauppi, journalisten Anneli Jordahl, politikern Gudrun Schyman, professorn Tiina Rosenberg och författaren Elsie Johansson.

Kulturnytts läsare – Anneli Dufva:

Redan under läsningen känner jag hur knepigt det kommer bli att skriva om den här boken. Det är som att recensera människors liv och allra innersta upplevelser. Jag kan inte ifrågasätta sanningen i känslan eller tyngden och meningen med de här erfarenheterna. Varje enskild berättelse har sitt givna värde.

MEN – det behöver inte betyda att de vinner på att samlas på det här sättet, att komma på rad efter varandra i en och samma antologi. Det grymma är nämligen att de försvagar varandra. Att själva upprepningen försvagar.

Visst är det ofta gripande och visst finns det vettiga referenser till såväl Pierre Bourdieu som Ronny Ambjörnsson och Göran Greider i boken, men lika ofta känner jag mig provocerad. Statistiken ifrågasätter jag inte – och det finns en hel del statistik i boken, inte minst om hälsoskillnader beroende av klass och kön. Den grupp som mår sämst i samhället är helt enkelt lågutbildade kvinnor. 

Men de där andra generaliseringarna… - de lika tvärsäkra som svepande: som Lena Kallenbergs tes att förmågan att städa helt och hållet skulle vara klassbetingad. Och Raija Lanas beskrivning av en sorts automatisk underklass-samhörighet – där både hjärta och skratt skulle vara större än någon annanstans…den romantiseringen övertygar i alla fall inte mig.

Och när Gudrun Schyman sen tillåts skriva: ” Att ha egna pengar visste jag värdet av och att veta hur mycket jag har är fortfarande en stark kontrollfunktion. Därför betalar jag ofta räkningar långt före förfallodagen.” då är det inte utan att just den där grunden av sanning och därmed hela projektets trovärdighet svajar till.

Så – trots att man som kritiker aldrig ska efterlysa en annan bok än den man läst, så vill jag ändå göra det. En annan bok, just för att jag tror att den här bokens uppsåt är viktigt. Men en annan – där analysen och det kritiska förhållningssättet också gör att skribenterna vågar betrakta den klass de lämnat. En annan, som inte bara handlar om att bekänna utan också att behandla begreppet klass, där själva begreppets förvandling och inte minst dess förhållande till utbildning, sätts under lupp. Nu. När Moderaterna faktiskt både vill och tydligen kan kalla sig ”det nya arbetarpartiet”.

 Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".