Kan en sångtext vara skyldig till folkmord?

Kan en sångtext vara skyldig till folkmord? Det anser den Internationella Krigsförbrytartribunalen för Rwanda, som nu har ställt en populär musiker inför rätta – anklagad för just folkmord. Vincent Dahlbäck rapporter.

Med macheten i ena handen och transistorradion i den andra, slaktade den extrema Hutu-milisen hundratusentals från minoritetsgruppen Tutsi. Medan dom bokstavligt vadade i blodet från barn, kvinnor och män, gnolade dom sånger av den populäre musikern Simon Bikindi.

Bikindi hade gjort sig känd som en musiker som blandade traditionell dans och musik, med sin egen lyrik, och var väl respekterad. Men under fyra år på nittiotalets början, skrev han nästan enbart för den privata hat-radiostationen Radio Televison Libre de Mille Collines i Rwanda, arbetade inom Ungdomsministeriet och anklagas för att ha tränat ungdomar in i extremist-rörelsen Interhamwe, som sedan organiserade folkmordet i Rwanda.

Under fyra år hade radiostationen RTML sänt ut sina hatbudskap; ”döda kackerlackorna” men vänta tills ni hör uppmaningen ”hugg ner dom höga träden”. Stationen sände på franska, men också på lokalspråket Kinyarwanda, där dom mest hatdrypande budskapen spred sig över landet – utan att FN och omvärlden förstod vad som sas.

I april 1994, när den moderate Hutu-presidentens plan sköts ner, under oklara omständigheter, när han återvände efter att ha skrivit under ett fredsavtal med Tutsi-rebeller, så kom uppmaningen; ”kackerlackorna måste dö! Och under tre månader dödades systematiskt upp till 1 miljon människor.

Och mördarna vrålade samtidigt ut Bikindis budskap och lät musiken dåna genom transistorradioapparaterna.

Två radiochefer, är redan dömda för uppvigling till folkmord av Tribunalen i Arusha, och Simon Bikindi som greps i Holland för fem år sedan, ställs nu inför rätta för samma sak. Tre sångtexter är åklagarnas bevis, tre texter som dom anser vida överskrider nazisternas hatpropaganda mot judar under förintelsen.

Men den nu 52-årige Simon Bikindi, förklarar välklätt, leende att han naturligtvis är oskyldig. Domstolen har missuppfattat hans texter.

Men vad som sändes i radio i Rwanda, var ett kraftfullt budskap under folkmordet – utan radio hade inte folkmordet kunnat organiseras så metodiskt grymt. Och radio är fortfarande ett fruktat medium, där den första nya privatsstationen fick en licens för bara ett år sedan – och sänder under noggrann övervakning.

Vincent Dahlbäck för Kulturnytt, i Johannesburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".