Valerie Solanas är en en-kvinnas-show!

Författaren Sara Stridsbergs andra bok efter sin hyllade debut med ”Happy Sally” 2004 hette ”Drömfakulteten” och var en litterär fantasi, en dröm om den amerikanska radikalfeministen Valerie Jean Solanas, hon som skrev SCUMmanifestet (Scum står för ”society for cutting up men”, ett manifest som skrevs 1968 och som Sara Stridsberg översatte till svenska 2003) men som aldrig kom ifrån att hon blev mest känd för att en gång ha skjutit popkonstnären Andy Warhol.

Stridsbergs bok handlar om en fiktiv Solanas, en figur som lever i utkanterna av 60-talets Amerika - ett freak, en hora, en förtvivlad och fascinerande figur.

Skådespelaren Ingela Olsson bad vid ett tillfälle Sara Stridsberg att skriva en Valerie-roll åt henne. Stridsberg förvandlade sin roman ”Drömfakulteten” till en pjäs som fick namnet ”Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika”. Ingela Olsson fick huvudrollen, dansken Klaus Hoffmeyer regisserade och den 23 september hade pjäsen premiär på Målarsalen på Dramaten i Stockholm.

Valerie Jean Solanas på den här scenen är en Ingela Olsson-show. En nästan tre timmar lång uppvisning i total närvaro, professionell lössläppthet och kontrollerat kaos. Att Olsson tidigare spelat just lite maniskt utagerande och intellektuellt provocerande kvinnor får väl ses som ett plus. Vi bevittnar inte upprepning - snarare utveckling. Hon är grymt bra.

Sara Stridsbergs fantasibiografi berättar i korta scener om en ovanligt intelligent flicka som växer upp med en älskad mamma och en hatad pappa i den amerikanska västkustens öken. Mot många odds blir hon a-student och läser psykologi på universitetet, hon hoppar av, sticker till New York, säljer sin kropp, knarkar, gör uppror, skriver sitt SCUM-manifest och en pjäs som heter Up your ass, träffar Andy Warhol och blir en i gänget kring hans berömda studio the Factory. 1968 skjuter hon honom med tre skott, han överlever. Hon får sitta både på psyket och i fängelse men släpps efter ett antal år. Hon dör först 1988 i lunginflammation, ensam på ett sjabbigt hotel i San Fransisco.

På Dramaten visas allt detta och mycket mer. Som ni förstår blir det bara i korta scener. Kronologin är uppbruten, historien utkastad i småbitar - en enda sak är konstant - Ingela Olssons Valerie Solanas. Självklar i svart underklänning och silverstövlar, trovärdig som lungsjuk 50-åring, svartsynt 10-åring och som förhoppningsfull student.

En en-kvinnas-show.

I och med det blir det svårt att se de andra som också kliver in och ut ur den gråmålade scenografin. För det finns gott om roller i den här pjäsen; sjuksystrar, berättare, professorer, kärlekar. Och skådespelarna runt om är inte på något sätt mindre bra - bara just ”mindre”. Rollerna är mindre, replikerna kortare och de starka luftvirvlarna runt pjäsens hostande, ilskna och rått humoristiska Solanas-centrum stöter undan dem.

Den som kan ge Ingela Olsson en nästan jämnstark match är Simon Norrthon som silverperukernas hjälte Andy Warhol - han gör en apatisk och loj figur som, i förhållande till Olssons maniska rörelseschema, liksom går och talar i slowmotion - Warholfiguren har en egen liten pjäs i pjäsen - vilket väl får kallas kongenialt med hur det var i New York på 60-talet:

Warhols värld var helt egen, upptagen av sig själv och därmed extremt lockande. För dem som ville syssla med konst, med att bryta tabun, med att kasta sig ut i nåt nytt, med att sätta allt på spel.

Såna som Valerie Jean Solanas.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se