Från Falkenberg till Hollywood?

Igår utsågs 2006 års svenska Ocarsbidrag, det vill säga den film som kan komma att nomineras i kategorien bästa icke-engelskspråkiga film, vid den kommande Oscarsgalan.

Det blev den redan mycket omtalade och internationellt uppmärksammade ”Farväl Falkenberg” av 28-årige Jesper Ganslandt, som fick den äran. Gunnar Bolin kommenterar.

Va bra! Och vad länge sedan det känns som filminstitutets jury valde årets bästa svenska film helt utan att snegla på vad som brukar kunna leda till den slutgiltiga oscarsnomineringen. För nog har jag svårt att tro att Jesper Ganslandts sökande, registrerande och lite släpiga berättarstil kommer att riva ner applåder i Kalifornien trots att Sverige, en aning överraskande, ligger fyra på listan över länder som oftast blivit nominerade i klassen ”bästa utländska film”.

Men, vem vet, jag har en vag känsla av att Farväl Falkenberg är en film där a l l a som ser den känner sig personligen utvalda - det är bara jag som förstår hur bra det här är - och är det så ja, då kan ju vad som helst hända.

                                                              Gunnar Bolin