Alliansens kulturpolitik - vad förväntar sig institutionerna?

I går (3 okt 2006) öppnades riksdagen och på fredag ska den borgerliga alliansen presentera sin regering, och då även vem som blir kulturminister. Det är tolv år sedan det borgerliga blocket fick styra över kulturpolitiken och Kulturnytts Naila Saleem har ringt runt till en rad kulturinstitutioner för att höra hur man känner inför skiftet. 

(OBS - detta är en mycket kortfattad version av reportaget. Lyssna helst på ljudfilen.)

Lite rädsla och mycket nyfikenhet - så kan man sammanfatta svaren från de kulturinstitutioner Kulturnytt pratat med.

Många, däribland Eva Gesang Karlström på världskulturmuséerna, säger att ministerfrågan så klart är viktigast eftersom det också ger en fingervisning om vilken betydelse den borgerliga alliansen tillmäter kulturen. Magnus Aspegren, vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan håller med.

Lars Farago på riksföreningen för folkmusik och dans önskar att den nya regeringen arbetar för att amatörkulturen får det erkännande som den förtjänar. Han är också kritisk till satsningen på mångkulturåret som inte fått de konkreta effekter han hoppats på och det vill att den nye ministern nu tar tag i.

Även Birgitta Bengtsson som är bibliotekschef i Norrköping tror på nya vägar för kultursponsringen. Hon tycker annars att det är glädjande att alliansen vill satsa på litteratur, läsning och skolbibliotek. Däremot har hon och hennes kollegor varit oroade över ifrågasättandet av bibliotekslagen och snacket om att införa en avgift vid boklån, nått som alliansen nu backat från.

Mindre toppstyrning och bättre planering när det gäller allmänna satsningar som mångkulturår och liknande, önskar sig Norrbottensteaterns teaterchef Erik Kiviniemi. Teatern behöver lång framförhållning och arbetsro poängterar han.

Naila Saleem

naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista