Publikdragaren Kaffe Fassett i Sverige igen

Få textilkonstnärer drar så mycket folk som den amerikanskfödde engelsmannen Kaffe Fassett. För tre år sedan ställde Röhska museet ut honom stort i Göteborg.

Nu är det dags att få återse honom i Stockholm. På Waldemarsudde har man möjlighet ända till 14 januari 2007.

Självklart tog jag på mig min, av min hustru stickade, Kaffe Fassett-tröja och gick iväg till Waldemarsudde i Stockholm. Där visas under hösten en stor utställning med först och främst lapptäcken, men också en del stickat och broderat.

För tre år sedan visade Röhska museet i Göteborg den då hittills största Fassett utställningen och vad man nu kan se på Waldemarsudde är vad han gjort sen dess.

Och det tycks som att lapptäcken är det han koncentrerat sig på.

För den som aldrig sett en Fassettröja eller broderad tavla, kan man enklast beskriva dem som mycket färgrika och alltid gjorda i liknande nyanser. Många gånger överraskar han med konkreta naturmotiv på en tröja - som löv, näckrosor, kålhuvuden och blomsterprakt. Annars är det oftast geometriska mönster.

Det fascinerande är den tredimensionella djupverkan han får fram hela tiden och den mängd tekniker han använder. På den mycket besökta utställningen är det hela tiden folk som knappt kan bärga sig från att med fingarna kontrollera Hur Han Har Gjort Det.

Ibland gör han ganska traditionella lapptäcken, men adderar en förstärkande maskinsöm i de olika lapparna. Det gör att täcket plötsligt får struktur och det tredimensionella intrycket ökar.

Står man mitt i havet av lapptäcken kan man till exempel på ena sidan hitta en japanskinspirerad blomsteryta, ganska plan genom valet av färger. På andra sidan ser man den brungyllene Mariners Campass Quilt. Här har vi djupet i det tre gånger tre meter stora verket. Det blir spännande kontraster och detaljrikedomen imponerar.

Det jag personligen saknar är mer stickat. Här finns ungefär tio tröjor som trängts in i hörn av de stora lapptäcken. Bland annat finns Rosalind, en mossgrön-brun tröja som Royal Shakespeare Company använde i sin uppsättning Som ni behagar. Mmmmmm....

Utställningen med Kaffe Fassetts textil visas fram till 14 januari på Waldemarsudde i Stockholm.

(Kaffe uttalas Kejf)

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se