Blanda in en dikt i musikflödet

Det här en kort dikt av den brittiske poeten Benjamin Zepaniah och vill man höra den igen och kanske höra den varje dag, så går det bra, för nu lanseras möjligheten att ladda ner poesi från nätet direkt till Mp3-spelare. Podpoesi med andra ord. Maria Eksedler rapporterar.

Det är ett brittiskt underhållningsföretag specialiserat på olika kulturevenemang som lanserar idén om att inte bara kunna lyssna på musik eller radioprogram i bärbara apparater - eller hemma vid datorn. Cirka 1.000 dikter, skrivna av 50 poeter har lästs in och finns att ladda ner från en speciell poesi-jukebox via nätet. 50 pence, eller knappt 7 kronor, kostar en dikt på engelska.

Det finns också video-klipp att ladda ner, det kostar dubbelt så mycket, men då får man poesin i form av både ljud och bild. Eller så kan man bli prenumerant.

Passande nog lanseras den här tjänsten lagom till den nationella poesidagen idag den 5 oktober här i Storbritannien. Årets tema är identitet och frågorna som ställs kretsar kring vad identitet är, hur utvecklar vi den och hur definierar vi den?

Massor av evenemang ska hållas runt om i Storbritannien - i Skottland ska t. ex. de populäraste dikterna listas, i London blir det uppläsningar, föredrag, poesitävlingar för elever. Ja, det ska till och med lagas mat på temat poesi: små lyckokakor ska bakas, innehållande lappar med poesi.

                                                    Maria Eksedler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista