Lättsamma porträtt i "Vinter snart"

Vad betyder det att var svensk? Finns det en svensk kultur och en svenskhet? Ja, det är frågor som författaren och skribenten Lena Andersson ställer i programbladet till föreställningen ”Vinter snart”. ”Vinter snart” är Lena Anderssons debut som dramatiker, och uppsättningen på Örebro länsteater har regisserats av Gunilla Röör. Jenny Teleman var där för att ta sig en titt på svenskheten.

Pappa är sportidiot, mamma bakar bort sin vrede. Sonen är vek och tonårsdottern utbränd idrottsflicka. Tillsammans med sina frustrationer och varandra ska de nu fira midsommar. I sommarbjörkars famn. I kanten lurar fars älskarinna. Och sonens vän Sven vars föräldrar är från Iran.

En liten bukett sverigefigurer i välkänd uppgörelsemiljö. För nu jäklar ska de tas itu med igen, medelålderns besvikelser, fadersuppror, modersfrigörelse och samtidsläget. Och det är klart att man hukar i bänken, för sånt kan bli klichédrama så det sjunger i tomteskogen. Men det blir det inte.

Det blir en liten rad lättsamma små porträtt i stället. Av några ledsna, envisa, ganska snälla, helt vanliga och rätt konstiga svenskar. Som har tröttnat på varandra och på livet men inte alltid säger det utan visar det.

En riktigt sviken mamma, spelad av Veronica Björnstrand, kan till exempel stryka så väldigt argt. Hamra med det heta järnet så det rister i strykbrädan och låta små pustar av ånga u n d e r s t r y k a hur misslyckad en efterlängtad weekendresa med den otrogne maken faktiskt var.

Och sen ge honom skjortan. Tyst och argt trevar och famlar sen pappa Benny, spelad av Magnus Eriksson, med stadiga fingrar över ryggen. Länge. Hela tiden precisutom räckhåll för det stora gapande bruna brännsåret i tyget. Som skaver och skaver. Ett förtjusande tyst iscensatt sätt att peta i ett stagnerat äktenskap.

Såna stunder gör att man lättare tål en del andra väldigt mycket mindre subtila svenska specialiteter som bakats in i ”Vinter snart” som en del väl förnumstiga sanningar om att man inte ska generalisera om muslimer, dom kan minsann vara både väluppfostrade, välutbildade och ateister, medan den ursvenska 40-talistmannen, han vågar fortfarande egentligen bara gråta riktigt högt ensam med sin motorsåg. 

                                                    Jenny Teleman