Dokumentär performance à la Sandlund

”Om du är rebell, så är jag reko.” Det är titeln på konstnären Fia - Stina Sandlunds nya verk, Efter en rad uppmärksammade aktioner, installationer, och inte minst radiodokumentärer som ”Konstnärsklubben” och ”Min business med baddräktskungen” går nu Fia - Stina Sandlund ett steg längre och flyttar upp sitt arbete på scenen. Det nya verket är dock inte teater utan skulle väl närmast kunna betecknas som en dokumentär performance eller föreställning. I tisdags var det Sverigepremiär i Riksteaterns regi på Sagateatern i Umeå och Kulturnytts Kerstin Berggren var där.

Det ligger förväntan i luften. Och smaka på uttrycket ”dokumentär performance” så förstår ni varför.  När vi i publiken kommer in i själva teatersalongen möts vi av Verdis Fångarnas kör. På scenen två stolar mot varandra, en barstol en bit ifrån, allt mot en fond av stålgrå persienner, som blir projektionsyta och ibland leopardmönstrad bakgrund till de tre mycket annorlunda samtal vi ska få vara med om under den timslånga föreställningen. Det här är onekligen en stor utmaning för konstnären Fia-Stina Sandlund.

- Jag får berätta en lång historia från början till slut som har en massa olika lager. Det känns väldigt betydelsefullt och viktigt.  Men sen är det ju jättenervöst att stå på scen och komma ihåg hela texten och allting. När jag tänker på det just nu kan jag inte ens förstå att jag har en hel timmes text i huvudet liksom.

Fia-Stina Sandlund är alltså helt ensam på scenen och har i förväg spelat in samtal med tre autentiska personer. Vi får möta en högt uppsatt man i konstvärlden, en radioprofil och en radikal konstaktivist – alla i nyklippt skick, skulle man kunna säga.

Det är frapperande hur obesvärat Fia Stina Sandlund rör sig på scenen och med vilken precision hon sätter sina livetexter och kommentarer till de förinspelade intervjuerna. En liten gest här, ett kast med huvudet där och betydelsen av en mening kan när som helst bytas till sin motsats. Det är roligt och tänkvärt, och inte minst det stråk av självrannsakan som går genom föreställningen som en röd tråd ger det hela en intressant krydda.

– Varför jag velat göra de här tre berättelserna, det är för att jag är intresserad av de här tre olika miljöerna som de här tre mötena sker i konstkontexten, mediakontexten och någon sorts politisk aktivistkontext. Det finns liksom någon sorts vurm för rebellen eller det radikala i alla de tre miljöerna, tre miljöer där man för ett offentligt samtal, men samtidigt finns det väldigt olika regler. De har regler alla de här tre miljöerna, och rebellrollen har också olika möjligheter i de här tre miljöerna och problem - om man ser rebellens funktion som en person som ska ifrågasätta det som är etablerat och påverka saker och ting i en ny riktning.  

                                                         Kerstin Berggren