Ytterligare en turkisk författare åtalad.

Turkiet är ett land där man som författare idag inte skriva vad man vill om nationen utan att riskera åtal, oftast enligt den sk ”lagen om turkiskhet” den kontroversiella paragraf 301. Åtal kan tex grunda sig på kommentarer av fällda fantasipersoner i roman. Eller deras kläder. I veckan har ytterligare en författare av de 70 tal som anklagats, ställts inför rätta i Turkiet för att ha skrivit något som anses förolämpa den turkiska republiken. Ipek Calislar anklagas för att ha skymfat det moderna Turkiets grundare, Kemal Ataturk, i en biografi över Ataturks fru.

Boken om Latife Hanim som under två år var gift med den turkiske landsfadern Kemal Ataturk, beskriver ett ögonvittne hur Ataturk klär ut sig till kvinna, i en heltäckande svart chador, för att undkomma ett väpnat anfall från en politisk motståndare. För den passagen fick Ipek Calislar igår möta domstolen.

Hon är den senaste i en lång rad av turkiska intellektuella som den senaste tiden har åtalats för något de har sagt eller skrivit,sammanlagt handlar det om ett 70-tal personer. De flesta står åtalade enligt den omstridda paragrafen 301, som gör det olagligt att förolämpa den turkiska identiteten, men Ipek Calislar är åtalad enligt en specialpargraf, avsedd att bevara Ataturks minne. Eugene Shoulgin, norsk författare som sitter i styrelsen för internationella PEN säger att åtalen är en organiserad kampanj från en lite grupp ultarnationella EU motståndare.

EU kräver att de här lagarna, och särskilt paragraf 301, tas bort. Under sitt besök i Turkiet igår sa Oli Rehn,EU-kommissionären med ansvar för utvidgningsfrågor att Turkiet måste införa yttrandefrihet om landet ska bli medlem i EU. Men turkiets regering är orolig för att förlora konservativa röster nästa års val och menar att eftersom författarna ändå nästan alltid frias så är det inte så allvarligt. EU svarar att lagens existen räcker för att författare ska tvingas till självcensur.

Rättegången mot Ipek Claislar återupptas den 19 december, om hon mot förmodan fälls riskerar hon mer än fyra års fängelse.

 Caroline Salzinger

caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista