Vem blir ny kulturminister?

I kulturfrågor så är det folkpartisten Cecilia Wikström som har hörts och synts mest. Hon sitter i kulturutskottet och uttalar sig ju gärna, såväl om litteraturkanon som i mediafrågor. Men blir det ett utbildnings- och kulturdepartement då så ligger Jan Björklund ligger bra till. Huruvida han tycker nåt överhuvudtaget om kultur är dock höjt i dunkel.

Jo, tidigare borgerliga kulturministrar har varit folkpartister - men moderata Lena Adelsohn Liljeroths namn dyker nu upp titt som tätt, liksom nyblivne riksdagsledamoten Mats Johansson som en gång varit Svenska Dagbladets politiske chefredaktör... Någon tidning spekulerade i om det inte kunde bli moderaternas egen partisekreterare Sven Otto Littorin. Tja, han verkar ha varit den som jämkat samman de gamla moderaterna med de nya och det finns säkert en hel del jämkande att göra för att få allianses delar att enas kring en gemensam kulturpolitik också.

Vi ska inte glömma kristdemokraterna - deras kandidater heter kanske Inger Davidson eller Gunilla Tjernlund, men en liten fågel viskade i mitt öra att det blir en centerpartist för att de, till skillnad från folkpartisterna, inte ställer till så mycket bråk. Vara hur det vill med den saken - visst har partisekreteraren Jöran Hägglund till och från diskuterat mediefrågor och Lars Ivar Ericson varit aktiv i kulturutskottet men jag vet inte om det räcker.

Nej, det är svårt - inte heller är det troligt, tack och lov, att det står nån teater- eller konsthallschef på Reinfeldts lista. Från och med nu handlar det om realpolitik. Fast det finns ju mediechefer med politiskt förflutet. Ett namn som det också viskas om - åtminstone här i huset - är ju en föredetta folkpartist som heter Peter Örn...

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se