En blek Du och jag

2004 kom den svenska lågbudgetfilmen ”Fjorton suger” - den väckte stor uppmärksamhet och kallades ”den bästa svenska ungdomsfilmen” sen Fucking Åmål. Martin Jern och Emil Larsson var två av hjärnorna bakom den filmen och idag är det premiär för deras nya film - en kärlekshistoria med titeln ”Du och jag”. I huvudrollerna  Naomi Rapace och Johan Hallström

25 suger också uppenbarligen. För ungefär så gammal är Niklas, som plötsligt träffar sin stora kärlek - igen: Maja som han lämnade för 5 år sen. Och då kommer alla känslorna - fast inte på en och samma gång, för Niklas blir istället efter lite om och men tillsammans med Josefine, som väl snarare är hans bästa kompis och hon är också Majas kompis. Och ja, där har ni det. Mycket om och men, och svårt att veta vad man känner och ännu svårare att säga det vid rätt tillfälle. Och då kan nånting som skulle kunnat sluta lyckligt redan från början, istället dras i långbänk.

Precis som i ”Fjorton suger” så strävar filmmakarna efter en nära-livet-upplevelse. En så där oförfalskad känsla av att precis så var det. Men frågan är om det är eftersträvansvärt, för när kärlekens förvecklingar blir, mycket autentiskt, tradiga, då drabbas också själva filmen av tunghäfta, handlingsförlamning och snefylla.

Mycket av det som gjorde förstlingsverket till en lysande film, finns dock fortfarande kvar i ”Du och jag”, känslan för miljöer, rörelse och tonfall. Och så den väldigt befriande attityden att det ska gå att göra film, utanför eller åtminstone i utkanten filmindustrins alla instanser. Men filmtitlarna ger ändå en fingervisning.

”Fjorton suger” sug på den ni, det är titel med punch. Den vill dig nåt. Men ”Du och jag” liksom. Det låter ju... lite orkeslöst. Som en film som alltför snällt låter sig sorteras in mellan ”Adam och Eva” och ”Hans och hennes” i videohyllan.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista