Svenbro och Lugn nya akademiledamöter

Svenska Akademien fick på fredagen två nya ledamöter. Jesper Svenbro, poet och litteraturforskare, och dramatikern och poeten Kristina Lugn inträder formellt den 20 december vid Akademiens högtidssammankomst.

Svenbro efterträder Östen Sjöstrand på stol nummer åtta och Lugn tar stol nummer 14 efter Lars Gyllensten.

Läs Göran Sommardals kommentar

Den bästa kommentaren till valet av Svenbro och Lugn som nya akademi-ledamöter är egentligen: ingen kommentar. Jesper Svenbro som bara har blivit bättre och bättre som poet. Och Kristina Lugn en poet som alltid har varit bra.

Och Svenbro som en minst lika intressant forskare och författare till böcker om den antika litteraturen. Phrasikleia om det antika grekiska läsandets antro-pologi och Le métier de Zeus, som handlar om text och vävning som figurer i den antika föreställningen av den litterära framställningen. Båda böckerna skamligt outgivna i Sverige, men det finns rejäla smakprov i essäsamlingarna Myrstigar och Fjärilslära, den senare innehåller också mer samtida utflykter.

Och inte glömmer man i första taget Kristina Lugns allt mer teatraliserade till-varo, med början i hennes dramatik - Tant Blomma med Flinck glömmer man inte i första taget, eller Idlaflickorna - och sedan som lika framgångsrik teaterdirektör, och inte sällan aktris, på Brunnsgatan 4 i Stockholm.

Hade de varit en uttagning till fotbollslandslaget, hade det kunnat heta: alltid spelbara.

Göran Sommardal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista