SF köper Astorias biografer i Uppsala, Lund och Borlänge

Krisdrabbade biografkedjan Astoria Cinemas säljer sina biografer i landsorten och behåller biograferna i Stockholm, Göteborg och Malmö. SF köper biograferna i Uppsala, Lund och Borlänge av Astoria. Det blev lösningen på Astoria Cinemas stora ekonomiska problem. Bolaget ställde tidigare i veckan in betalningarna och har begärt företagsrekonstruktion hos Stockholms tingsrätt. Skulderna uppgår till drygt 80 miljoner kronor varav drygt 7 miljoner kronor till Filminstitutet. För Astoria Cinemas innebär att biografer på nio orter läggs ned. De nio orterna är Gävle, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Umeå, Västerås och Örebro.

TT/Kulturnytt

ur Astoria Cinemas pressmeddelande:

-Jag är mycket nöjd med affären, och känner mig lättad. Den är anpassad till den marknadssituation som idag råder på den svenska biografmarknaden. Samtidigt räddar uppgörelsen med SF Bio vår mycket svåra och akuta ekonomiska situation, förklarar Mattias Nohrborg, VD på Astoria Cinemas.

-Astorias avveckling av sina landsortsbiografer och fokusering på storstäderna ger den svenska biografmarknaden en robust struktur med goda förutsättningar att inte bara överleva utan även utvecklas, i såväl storstad som landsort, säger Jan Bernhardsson, VD för SF Bio.

Både Astoria Cinemas och SF Bio menar att det på vissa orter funnits en överkapacitet av antalet biostolar i förhållande till antalet biobesökare. Detta har skapat lönsamhetsproblem.

-Jag trodde för 1,5 år sedan att det fanns utrymme för två landsomfattande biografkedjor. Jag kan egentligen bara konstatera att jag delvis hade fel. På de flesta orter utanför storstadsregionerna går detta inte och det har varit en smärtsam insikt att vi nu måste avveckla den förlusttyngda landsortsdelen av kedjan, förklarar Mattias Nohrborg.

-Filmutbudet i de landsortstäder där Astorias biografer läggs ned kommer att vara lika stort och rikt även i framtiden. SF Bio har den kapacitet som erfordras för att ta hand om såväl de filmer som den publik som funnits på Astorias biografer, säger Jan Bernhardsson.

-Nu lämnar vi den jobbiga perioden bakom oss och ser framåt med tillförsikt. Vi kommer nu att kunna fortsätta att utveckla och renodla vårt koncept kring morgondagens biograf och koncentrera oss på de orter som har tillväxt och som tål flera biografkedjor. Det känns både inspirerande och förlösande, säger Mattias Nohrborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista