Fotbollsdokumentär gör succé i Tyskland

För tre månader sen gjorde fotbolls VM succé både för Tyskland som värdland och som fotbolls nation. Miljontals såg matcherna från storbildsskärmar, det blev brons och tyskar vajade med sin fanor som aldrig tidigare. Nu har den mer allvarsamma vardagen återvänt, men på tyska biografer gick häromdagen dokumentärfilmen, ”Tyskland en sommarsaga” upp, den handlar om det tyska landslaget under VM -i regi av Sönke Wortmann.

Som att titta in genom nyckelhålet till omklädningsrummet, skrev en recensent. Å jo visst, man får vara med, man ser både hel- och halvnaket i duschen och förbundskapten Jürgen Klinsmann eldar sina spelarna som äter banan, kramas och knyter näven. Sammanhållningen är stark, det här är ett lag som har förberett sig för att vinna VM. Filmaren Sönke Wortmann följer det tyska landslaget dygnet runt i alla situationer - ja ända in i sovkammaren.

Men jag undrar: får man verkligen se allt? Fanns det inte fler konflikter i 20-mannatruppen än att några inte ville åka till Berlin, kvällen efter en match för att möta fansen:

- Det är sent och jobbigt, tyckte Oliver Kahn och Michael Ballack.

Den roligaste scenen är när stjärnorna förvandlas till osäkra pojkar inför en besökande kansler. Med beundran säger målvakten Jens Lehman att han tycker att Angela Merkels reform med pappaledighet är jättebra och han undrar över bidragsnivån.

- Du får högst 17 000 kronor i månaden säger Merkel leende till en man som tjänar kanske en miljon i veckan.

Och så där fortsätter det - dom kämpar och svettas på plan och skojar utanför.

Sönke Wortmann, som hör till gruppen unga framgångsrika tyska filmare, gjorde för några år sedan den sentimentala fotbollsfilmen ”Undret från Bern”, som handlar om det tyska VM-guldet 1954. Och trots att det den här gången rör sig om en dokumentär, så går mycket igen.

Det handlar om fotboll och VM och en stukad tysk självkänsla som får upprättelse, om än bara för stunden. 1954 - var det efter det totala krigsnederlaget, 2006 efter tio år med lågkonjunktur och en avsomnad återförening.

Så är detta något för svensk publik? Defintivt för den som besökte Tyskland under VM. Den magiska VM-känslan är konserverad i filmen. Det märks i salongen, människor skrattar, applåderar och går glada ut i den bistra tyska höstkvällen.

Kristian Åström, Berlin