Ideologins intåg i kulturpolitiken

Som Kulturnytt kunde avslöja igår så avser den borgerliga regeringen att avskaffa den fria entrén på 19 statliga museer för alla besökare över 19 år. Ett beslut som är tänkt att träda i kraft från och med den 1 januari 2007. Frientréreformen har av museerna själva beskrivits som en stor succé, men den borgerliga regeringen väljer ändå att göra allvar av ett av sina få kulturpolitiska vallöften.

Mårten Arndtzén kommenterar.

Under valrörelsen gnälldes en del, inte minst bland oss kulturjournalister, över att kulturfrågorna fick så lite plats i valdebatten. Man efterlyste mindre av trist sifferexercis och en mer visionär, politiskt passionerad kulturpolitik.

Nu är den här. För några pragmatiska skäl att riva upp en så gränslöst framgångsrik reform som de slopade entréavgifterna finns inte. Om ni står ut med några sekunders sifferexcercis: 2,2 miljoner fler besök per år, varav över hälften förstagångsbesökare. Obetydliga konkurrensnackdelar för andra, avgiftsbelagda museer. Överväldigande folkligt stöd.

En efter en har alla invändningar mot reformen fallit till marken, ogrundade.

Så varför gör man det? Dumhet, eller ideologi?

Fri entréreformen var ju mer än publiksiffror. Den var ett steg mot minskade bildningsklyftor, ökad kulturell jämlikhet. Den var folkbildning och drömmen om en offentlighet utan trösklar.

Att kulturministern skippat tv-avgiften ligger helt i linje med hennes ideologiska hemvist i den timbrohöger som alltid sett public service som en sorts förtryck. Liksom tvånget att över huvud taget betala för andras teaterbiljetter och museibesök, via skatten.

Nu slipper dom betala för gratisfluktarna på museerna. Och det är nog bara början. För visst verkar det som att det är här, på kulturpolitikens lilla bakgård, som dom nya moderaterna bestämt sig för att släppa ut det gamla högerspöket, ändå.

                                                  Mårten Arndtzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".