En Momo som studsar och glittrar

”Momo eller kampen om tiden” är en barnbok från 1973 skriven av den tyske författaren Michael Ende (1929-1995). Ende, som också skrivit ”Den oändliga historien”, skrev ofta historier om drömmar och fantasi med ofrivilligt modiga barn i huvudrollerna.

Nu har Stockholms Stadsteater och Cirkus Cirkör gjort gemensam sak och samproducerat föreställningen ”Momo - eller kampen om tiden”, den spelas på Stadsteaterns scen i Skärholmen och för regin står Niklas Hjulström och Tilde Björfors. Elin Claeson har sett den:

”Momo” har blivit en myllrande helaftonsföreställning för hela familjen där glitter och skratt blandas med jonglering och studsmattor. Regissörena Hjulström och Björfors har velat skapa en suggestiv och lekfull helhet av Michael Endes rätt pretantiösa 70-tals historia.

”Momo - eller kampen om tiden”, handlar om en liten, ganska speciell, flicka som upptäcker att det finns gråa tidstjuvar i världen; sådana som ser till att inga vuxna någonsin ”har tid” med nåt utan att all tid istället går åt till livsdödande arbete.

Momos uppgift blir att ta tillbaka människors tid. I Skärholmen är det ljuvliga, underbara Siri Hamari som gestaltar den naiva och troskyldiga Momo och det gör hon med den äran. Runt om henne samsas skådespelande amatörer med professionella skådespelare och cirkusartister och även om inte alla har samma självklara strålkastarpondus som Hamari så verkar ensemblen åtminstone vilja berätta det som blivit kvar av historien efter bearbetningen - tillsammans. Och bara det får väl ses som en vinst.

De välkoreograferade cirkuskonsterna vävs in i ett mer regelmässigt teaterspel och även om jag personligen inte är speciellt intresserad av om någon kan gå på lina eller hoppa högre än högt på en trampolin så utgår jag från att de skolklasser som kommer att bänka sig runt om scenen under hösten kommer att jubla så taket lyfter.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".