Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lena Adelsohn Liljeroth blir ny kulturminister

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 13.05

Ny kultur- och idrottsminister blir moderaten Lena Adelsohn Liljeroth.

Journalisten Lena Adelsohn Liljeroth, bosatt i Stockholm, är 50 år och har suttit i riksdagen sedan 2002, där hon representerar moderaterna. Hon är ledamot i kulturutskottet och har tidigare också suttit i näringsutskottet respektive socialutskottet.

Hon är styrelseledamot i Dramatiska institutet, Svenska institutet och Maria Beroendecentrum samt ledamot i Nordiska museets nämnd.

Lena Adelsohn Liljeroth är gift med före moderatledaren Ulf Adelsohn och har två barn.

TT

Kulturchef Mattias Berg kommenterar:

Ja, det är inte lätt att vara kulturminister.

Efter en som mest verkade vilja gå på galor eller hoppa med hockeystjärnor kom en som bara blev någon vecka gammal.

Nu kommer en av den äldre skolan.

För det tycks som om Lena Adelsohn Liljeroth företräder betydligt mer klassiska, borgerliga, kanske till och med humanistiska kulturideal än sin kortlivade företrädare.

Hon sitter i styrelsen både för en av Sveriges konstnärliga spetsutbildningar, Dramatiska Institutet som utbildar bland annat filmregissörer och tv-producenter, och för Fryshuset i Stockholm som kanske skulle kunna beskrivas som en socialpolitisk spjutspets.

Hon sitter dessutom i riksdagens kulturutskott, vilket borgar för att hon är insatt i många av de frågor hon nu kommer att ansvara för, och har skrivit motioner om filmpolitik, kultursponsring och kulturskaparnas villkor.

Men samtidigt: man vet ju inte.

Det enda Adelsohn Liljeroth egentligen har sagt offentligt efter valet och före dagens ganska innehållslösa presskonferens är att en sammanslagning av Sveriges Radio och Sveriges Television är en - citat - ”intressant tanke”.

Men vad vi vet är att den borgerliga regeringen har givit kulturministern ett betydligt större mandat: inte bara ett eget rum utan även ett helt odukat bord.

Det var också symptomatiskt att statsministern på presskonferensen presenterade Lena Adelsohn Liljeroth före handelsministern Sten Tolgfors.

På hennes agenda står nu inte bara den ganska färska frågan om villkoren för public service - utan också eviga, svårlösta dilemman som hur de allra största kulturinstitutionerna, museerna och biblioteken, ska kunna bevaras och förnyas med eller utan fri entré och låneavgifter.

Posten som kulturminister är helt enkelt tyngre än på mycket länge.

Vilket ju, än så länge, inte säger någonting om tyngden hos själva kulturministern.

Eller om den politik hon kommer att föra.

Mattias Berg

mattias.berg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".