Danska Matador tillbaka - som musikal

Nästa sommar är premiär för Matador, den numera klassikerstämplade danska Tv-serien. Vad är det för märkvärdigt med det då? undrar ni då. Jo, nästa sommar går Matador inte på TV, utan som musikal.

Det här blir en av de större musikalsatsningarna i danmark på senare år, och uppsättningen ska spelas i det nya operahuset i Köpenhamn.

Regin och bearbetningen står Peter Langdal för och musiken görs av mannen bakom det välkända ledmotivet Bent Fabricius-Bjerre.

Fortfarande 25 år efter att tv-serien gjordes är Matador enormt populär. När Danmarks radio för några veckor sedan åter igen startade en reprisomgång sågs premiäravsninttet av 1.4 miljoner.

Nu ska 24-tvtimmar komprimeras till ett par i musikalen. Och musiken kommer blir lite åt det jazziga, säger Bent Fabricius Bjerre.

Vad gäller handlingen i scenversionen har man valt att spinna vidare och tillföra en del nya oväntade riktningar. Men i grund och botten kommer man följa originalhistorien om den nyinflyttade businessmannen Mads Skjaern i byn Korsbaek, säger regissör Peter Langdal.

Ja man ska ge folk vad folk vad folk vill ha, och vad de inte vill ha. Det var vad regissören Peter Langdal sa på så vackert klingende dansk, och man ska inte förvänta sig nån mastig opera, utan ren och skär energi och förhoppningsvis lite spännande melodier, sa Bent Fabricius-Bjerre som står för musiken. Musikalen Matador har premiär i Köpenhamns operahus 10 juni nästa år.

David Richter

david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".