Stor rysk journalistmanifestation

Efter mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja den 7 oktober har det fria ordets svaga ställning i Ryssland varit ett återkommande tema i reportage och kommentarer. Men idag samlar sig den ryska journalistkåren till en alldeles egen kommentar. Politkovskajas egen tidning, Novaja Gazeta, kommer idag inte ut som den brukar. Istället har redaktionen sammanställt en specialutgåva till Anna Politkovskajas minne i samarbete med över 200 tidningar, radiostationer och medieorganisationer, de allra flesta ryska. Den här specialtidningen publiceras också på internet senare idag, men Kulturnytts Fredrik Wadström har tagit del av innehållet redan nu.

Det finns en förteckning som löper över tre sidor i tidningen över de journalister som blivit mördade i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Några är utlänningar, de allra flesta ryska medborgare. Anna Politkovskajas namn står sist, på plats 211.

På förstasidan i den här sparsmakade utgåvan står det kort och gott ”Soiuz Zhurnalistov”, Journalistförbundet. Innehållet består av personliga kommentarer om Politkovskaja från såväl kända personer som vanliga läsare, citat ur utländska tidningar, artiklar av och om Politkovskaja. Här finns faktiskt en helt nyskriven text henne själv, en slags programförklaring av hennes eget skrivande. Artikeln hittades i hennes dator efter mordet och tros vara en beställning från en utländsk uppdragsgivare.

Natalia Gevorkian från tidningen Kommersant jämför Politkovskajas öde med Washington Posts Bob Woodward. Hans rapportering kring Watergate-skandalen avsatte i praktiken president Nixon och Woodward har ofta kritiserat Bush-administrationen. Gevorkian skriver att om Bob Woodward skulle hittas skjuten i sin trappuppgång skulle det vända upp och ned på hela det amerikanska samhället. När en regimkritisk journalist skjuts i Ryssland blir reaktionerna förhållandevis små. Presidenten sa på flera dagar inte ett ord om mordet samtidigt som han offentligt gratulerade skådespelare och idrottslegender på deras födelsedagar och Angolas president för 30 år av vänskapspakt mellan länderna.

Men mitt i alla välformulerade minnesord över Anna Politkovskaja av politiker, journalister och kulturarbetare är det en notis i marginalen som väcker det allra största hoppet om det fria ordets framtid i Ryssland. Illusterat med några tidningssidor berättas hur journaliststudenter vid Moskva-universitetet gett ut en egen minnesskrift efter mordet. De här studenterna måste vara fullt medvetna om att en sådan handling knappast gynnar karriärmöjligheterna vid de stora statskontrollerade mediebolagen.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Specialutgåvan distribueras i Ryssland under dagen (26 okt 2006), både som papperstidning och på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista