Camilla Wagner, Erik Petersson, Anna Iversen. Styrelserummet i Tändstickspalatset/Lundqvist och Lindqvist. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Camilla Wagner, Erik Petersson, Anna Iversen. Styrelserummet i Tändstickspalatset/Lundqvist och Lindqvist. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Detta är Kvinnorna och pengarna

Jämställdhet är något som alla är för och ingen är emot. Däremot varierar bilden av hur långt vi har kvar och hur vi når målet.

I det första programmet frågar man sig varför fler män än kvinnor har höga chefsposter? I börsbolagens ledningar är fyra av fem män och 76 bolag saknar helt kvinnor i ledningen. Man besöker ett av företagen på den så kallade "svarta listan". Varför har de så få kvinnor i toppen och är det ett problem?

Programmet gästas av Anna Wahl, professor i genus, organisation och ledning, Annika Elias, ordförande på chefsorganisationen Ledarna och Thomas Ekman, VD för Tele2 Sverige som diskuterar kvinnors karriärmöjligheter, föråldrade rekryteringsprocesser och fördomar om kvinnors och mäns kompetens. När ser vi en jämn könsfördelning bland börsens VD-ar?

Det sista programmet handlar om företagare och varför kvinnor med driv och goda idéer ofta möts av en klapp på axeln eller, ännu värre, ren sexism.

– Den här programserien är bland det viktigaste jag har gjort under de 15 år som jag har granskat jämställdheten i näringslivet. Särskilt stolt är jag över att vi har fått med så många bra gäster, bland annat flera ministrar, säger programledaren Camilla Wagner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".