Om Bannerheds bevingade vänner

Hundra miljoner fåglar kommer till Sverige under våren, ett par hundra miljoner fåglar flyger söderut under hösten. De tropiska fåglarnas största barnkammare finns i Norden. Ett fenomen som ger upphov till att tubkikare fälls ut och kaffefyllda termosar korkas upp på olika platser över hela Sverige. För vi är många som fascineras över våra bevingade vänner. En av dem är Augustprisvinnaren Tomas Bannerhed.

– Så här års slår jag mig helst av allt ner på en stubbe i skogen och blir ”förstubbad”. Om man sitter nån halvtimme så glömmer fåglarna bort att man är människa och betraktar en snarare som en stubbe som man kan komma fram och hälsa på. Så kan man få det stora nöjet att träffa en rödhake på tu man hand, säger han.

Författaren Tomas Bannerhed fick med sin roman Korparna stor uppskattning just för sina skildringar av djur och natur. I de här programmen tar han med lyssnaren ut i skog och mark för att möta fåglar på sitt sätt, dela med sig av sin nyfikenhet och ämneskunskap, samt bjuda på livfulla och oväntade anekdoter om våra olika fågelarter.

Hur vet göken, som aldrig har träffat sina föräldrar, att den är en gök? Hur ser fågelvärldens spöke ut? Vilken är himlafågeln som har lärt människan att fiska? Och hur liten är lövsmygens hypofys? Om hela fågeln väger nio gram?

Inspelningar från fältet sammanflätas med professionella uppläsningar av texter ur Tomas Bannerheds bok I starens tid – och andra texter om fåglar som Tomas har skrivit särskilt för serien. För uppläsningarna står skådespelaren Reine Brynolfsson.


 

Bannerheds bevingade vänner görs av produktionsbolaget Munck. 

Producent: David Rune

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista