Från vänster Maria Sylvén, Erica Dahlgren och Mathias Dahlgren.  Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
1 av 2
Från vänster Maria Sylvén, Erica Dahlgren och Mathias Dahlgren. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
Mathias Dahlgren & Maria Sylvén. Helena Andersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mathias Dahlgren & Maria Sylvén. Helena Andersson/Sveriges Radio.

Om Morbror Mathias mat

I Morbror Mathias mat får man chansen att bli barn på nytt vid spisen och från grunden upptäcka hur salt, sött, surt och beskt fungerar tillsammans. Världsmästarkocken Mathias Dahlgren lagar mat med sin systerdotter Maria Sylvén 8 år.
– Maria ställer frågorna som alla som vill laga god mat borde fundera över, tycker Mathias.

Morbror Mathias mat hjälper hemmakocken att hitta till stammen i matlagningskonsten. Amatörkocken ska kunna lära sig hur grundsmakerna kan kombineras så man vågar släppa recepten och hitta sina egna smaker.
– Vad spelar det för roll om jag tar honung istället för vanligt socker i brödet?, undrar Maria Sylvén. Hur får man tråkig broccoli att bli godare? Och vilken glass blir mer spännande med salt på toppen?

I Morbror Mathias mat får hemmakockar lära sig hur man till exempel tar fram kålsorternas naturliga sötma. Hur olika salter påverkar smaken och hur syrligt hjälper eller stjälper maten på spisen.
– Sött dämpar salt, medan surt höjer upplevelsen av salt. För att lyckas i köket är det viktigt att förstå hur grundsmakerna fungerar med varandra, säger Mathias Dahlgren.

Programmet tar också upp den femte grundsmaken umami och annat som styr vår smakupplevelse, till exempel temperatur och textur.
– Det här är för amatörkockar i alla åldrar. Maria vågar ställa frågorna som vi vuxna känner att vi redan borde kunna.  Med rätt grundkunskaper blir det lättare att ta ut svängarna i köket och det är det vi vill ge lyssnarna, säger Erica Dahlgren som är programledare och producent.


Mathias Dahlgren är svensk kock, krögare och kokboksförfattare. 1997 blev han världsmästare i matlagning då han vann den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or i Lyon, Frankrike. Han är hittills den enda svensk som vunnit tävlingen. Han har totalt tre stjärnor i Guide Michelin.

Maria Sylvén, 8 år är Mathias systerdotter och matlagningsintresserad som sin morbror också var i samma ålder.

Erica Dahlgren är programledare och producent vid Sveriges Radio Västerbotten, Mathias syster och mamma till Maria.

Programmet sänds i fyra avsnitt på torsdagar med start 23 juli 2015 kl. 10.03.

De övriga avsnitten sänds samma klockslag den 30 juli, 6 augusti och13 augusti.
Repris lördagmorgnar kl. 02.02 och söndagar kl. 18.30 under vecka 30-33.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista