Sofia Hedström.
Sofia Hedström.

Om programmet Det nya utefolket

Anna Åkerlund och Sofia Hedström (radarpar från Upploppet i P1) fångar på sitt karaktäristiska vis att sporttrendens nästa steg är nu att bege sig ut i naturen.

"Det nya utefolket" beskriver ett fenomen som likt löpningen är på väg att prägla svenskarnas livsstil. Det handlar om hur vi klär oss, vad vi gör på fritiden och vad vi pratar om på jobbet. Maratonskrytet har nämligen bytts ut mot historier om Kebnekaise. Det är dags för det riktiga äventyret att börja.

Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det nya utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  det nya utefolket. 

Det råder en renässans för allemansrätten och en idealisering av naturen präglar idag populärkulturen såväl som samhället. Friluftsboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av lufsare som köper sitt första tält och beger sig till fjällen. Vilka är det nya utefolket och varför behöver de naturen? Det nya utefolket berättar friluftshistorierna som fascinerar och berör. En serie om lägereldsgemenskap, hipsteryxor, natureufori, status och utsatthet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista