Regional semifinal

Djupadal föll med en poäng

Malva Sandgren, William Nordahl och de andra i laget kämpade tappert och fick ihop nitton poäng. Men det hjälpte inte i regionsemifinalen mot Hallands bästa femteklass. Djupadalskolans klass 5D från Limhamn förlorade med 19-20 mot Kullavikskolans klass 5A från Kungsbacka.

Hallandslaget startade starkt och svarade rätt på nästan allting före pausen - antingen det handlade om skidglasögon, artister, länder eller meteoriter. Det gav en ledning med 14-10 när väl domaren Magnus Bertilsson hade lyckats få rätt på lag och poäng.

– Det är inte slut ännu, sa Djupadals supportrar och hela klassen gick in till Malva och William i studion för att muntra upp laget.

Lagen följdes sedan åt efter pausen fram till den avslutande stegfrågan som handlade om geografi. Djupadal 5D tog sista chansen, valde den högsta svårighetsgraden och fick fem poäng för det rätta svaret landskap.

Men Kullavik 5A tog de två poäng klassen behövde för att vinna och gå vidare till regionfinalen mot Saltöskolan från Karlskrona som slog T4-skolan från Hässleholm med 16-15 i den andra semifinalen.

Nytt för i år var att det förlorande laget fick en chans till att gå vidare till rikskvartsfinal. Det som behövdes var att komma så nära som möjligt när det gällde hur långt Sverige är i kilometer. 520 kilometer, sa Djupadal - vilket förstås var rätt många kilometer från det rätta svaret.

Men en mycket tapper insats gjorde laget från Limhamn som ju är en av landets 25 bästa femteklasser.

VI I FEMMAN 2012 - DET HÄNDE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.